Kvinna blir schmponerad hos frisör, Julia Roberts brunett, Sophia Bush brunett.

1:10

Efter reklamen: Moderedaktören tipsar: Sensommarens snyggaste klänningar

(1:10)

Blondiner, särskilt de med färgat blont hår, är troligtvis väl bekanta med lila schampo. Lila schampo, eller silverschampo, som det heter är ett schampo som neutraliserar gula toner i håret. Gula toner kan lätt uppstå när man färgar från brunt till blont hår eller under sommaren när blont hår blir varmt i solen. Silverschampo är det välkända vapnet för att ge blont hår en kick av kyla och för att behålla hårets kalla och 'askiga' toner.

Inget, lika välkänt, magiskt trollspö mot oönskade varma toner finns för brunetter (som mer ofta får orange toner i håret snarare än gula)... förrän nu.

Vad är blått schampo?

Blått schampo är silverschampo för brunetter. Istället för att, som silverschampo neutralisera gula toner, så reducerar blått schampo framtoningen av varma orange toner.

– På samma sätt som blonda hår kan bli gula, är bruna hår också benägna att oxidera vilket kan ta fram orange eller röda toner, säger stylisten Ken O’Rourke till Refinery29.

Vad är skillnaden på blått schampo och silverschampo?

Kanske känner du igen färghjulet från bildsalen på högstadiet? Teknologin bakom tonande schampon blir ganska tydligt när man kollar på det. Mittemot det gula på färghjulet finns det lila och mittemot det orange och röda på färghjulet finns det blåa. Dessa motparter på färghjulet neutraliserar varandra.

Färghjulet demonstrerar läran om kompletterande färger.

Så vad är skillnaden? Silverschampo, som egentligen är schampo med lila pigment, är alltså ett schampo som tar bort gula toner i håret och blått schampo med blått pigment tar bort orange toner i håret.

Oväntade knepet med mascaran – som ger fylligare fransar

När ska man använda blått schampo och när ska man använda silverschampo?

På sociala medier finns många hårintresserade som delar med sig av sina erfarenheter av både lila och blått schampo.

Hur får jag bort orange toner i brunt hår?

Så blått schampo lovar alltså ett kallare och glansigare mörkt hår utan röda/orange toner. Perfekt för brunetter med oönskade varma toner i håret!

Ny spännande skönhetsmaskin med direkt synlig effekt på linjer & rynkor

Blått schampo: Fanola No Orange Shampoo

Schampo med blåa pigment från märket Fanola. Speciellt framtaget för mörkt och färgat hår med oönskade röda reflektioner. Vårdar och ger glans. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Adtraction)

Blått schampo: Redken Color Extend Brownlights Shampoo

Blått schampo för brunetter från Redken. Detta är ett tonande och färgkorrigerande schampo som neutraliserar mässingsfärgade toner i brunt hår. Finns att köpa här. (reklamlänk från Adtraction)

Blått schampo: Fudge Care Cool Brunette Shampoo

Sulfatfritt schampo från Fudge som hjälper till att reducera orange och röda toner i brunt hår, med omedelbar effekt. Innehåller teknologi som hjälper till att stärka håret inifrån. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Adtraction)

7 saker man aldrig ska göra med blött hår – frisörens tips

Hårmask: Joico Color Butter Butter Blue

Joico är ett varumärke som specialiserat sig på färgkorrigerande produkter för håret. Denna hårmask är ett enkelt sätt att förlänga livslängden på din hårfärg eller ge håret en boost efter solsemestern. Finns att köpa här. (reklamlänk från Adtraction)

Värmeskyddande spray: Fudge Violet Tri-Blo Hårspray

Som komplement till det blåa schampot kan du använda denna värmeskyddande spray med blåa pigment. Sprayen framhäver kalla toner i håret samtidigt som den skyddar mot värmeskador, ger glans och stadga. Du hittar den här. (reklamlänk från Adtraction)

Mer läsning

Femina