Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Skönhetsmyterna vi alla gått på – men som inte stämmer

04 mar, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT, PExels.
skönhet myter
Att dricka vatten hjälper mot torr hy, och man ska aldrig klämma en finne.
Vi får ofta höra skönhetsrelaterade påståenden som om de är vedertagna sanningar – men vad stämmer egentligen?
Här är några skönhetsmyter vi alla har gått på.
Annons
TV: Största skönhetsmyterna – hudgurun ger svarBrand logo
TV: Största skönhetsmyterna – hudgurun ger svar

Med hög solskyddsfaktor är du skyddad från solen

Ja, det är klart att en solskyddskräm med 50 i solskyddsfaktor skyddar bättre än en med bara 15 – men det är inte det enda som spelar roll. Det är lätt att tänka att det bara är att njuta av solen hela dagen för att du smort in dig ordentligt på morgonen. Det viktigaste är faktiskt att återapplicera spf under dagens gång, helst så ofta som varannan timme – speciellt om du svettas eller badar.

Att dricka vatten botar torr hy

Det är viktigt för hälsan att vi får i oss tillräckligt med vatten, och om du är uttorkad påverkar det hela din kropp på olika sätt. Men att säga till en person med torr hy att den bara behöver dricka mer vatten är att göra det enkelt för sig – det är inget konstigt att ha torr hy fast du får i dig tillräckligt med vätska. Har du torr hy ska du istället se till att du använder hudvård anpassad efter din hudtyp, och kombinera fukt och fett för att huden ska må bra.

Att dricka vatten hjälper inte magiskt mot torr hy.

Det går att få bort genetiskt mörka ringar under ögonen

Det är skillnad på mörka ringar och mörka ringar – om du fått mörka påsar under ögonen för att du exempelvis sovit för lite så finns det ju något du kan göra åt saken. Men vissa personer är födda med extra tunn hud under ögonen, vilket gör att de blir mörka runt ögonen vad de än gör eller smörjer in sig med. Den enda lösningen i de fallen är att använda sig av smink för att täcka upp. Testa en concealer med persikoton för att balansera ut det blåa i huden.

Annons

Hårprodukterna hjälper mot kluvna hårtoppar

Vissa hårprodukter kan ge sken av att ”laga” kluvna eller slitna hårtoppar, men så fungerar det tyvärr inte riktigt. Produkterna kan hålla ihop håret, men när de tvättas ut är hårtopparna lika kluvna som alltid. De enda som hjälper mot kluvna hårtoppar är tyvärr att klippa av dem. Det är också viktigt att jobba förebyggande och ta hand om håret innan det hinner bli så slitet att topparna är kluvna.

Frissigt hår med kluvna toppar måste förebyggas.

Kläm aldrig en finne

Sedan ung ålder får vi höra att vi absolut aldrig får klämma en finne. Och även om det generellt är ett bra råd – om än svårt att följa – så är det en sanning med modifikation. Finnar som är gula och inflammerade kan faktiskt med fördel klämmas för att påskynda läkprocessen och lätta på trycket. Du ska dock aldrig klämma finnar med fingrarna, då alla människor har bakterier på händerna och under naglarna, hur noggranna vi än är med hygien. Bäst är att söka sig till professionella hudterapeuter som har koll på hygienen och kan undvika att huden blir infekterad.

Se också: Så föryngrar du huden med tio årBrand logo
Se också: Så föryngrar du huden med tio år

Källa: Brightside.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons