Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Så bevarar du bäst din hårfärg i solen

29 jun, 2023 
AvJessica Blockström Hember
Fotografandrea piacquadio/pexels
kvinna som skyddar hårfärg i solen
Här är knepen som ser till att dina strån inte tappar nyans och glans i sommar.
Annons
I min sminkväska med Johanna Lind BaggeBrand logo
I min sminkväska med Johanna Lind Bagge

Färgar du håret? Då har du troligen investerat en hel del i ditt hår. För att tiden och pengarna inte ska vara bortkastade gäller det att vara noga nu när solen är så intensiv och skydda både håret och hårfärgen från de blekande, uttorkande och stekande strålarna. För precis som värmeverktyg har solen också negativa effekter på dina strån. Men det går att undvika den här påverkan väldigt enkelt.

Fyra tips för att skydda hårfärgen i sommar – slipp solblekt hår

1. Börja alltid med hårvården i duschen genom att välja färgbevarande schampo och balsam. Med fukt och andra välgörande ingredienser blir håret starkare och kan därför lättare stå emot påfrestningar, precis som en välmående hud inte påverkas lika mycket som en skör och torr. Är håret redan lite torrt? Applicera schampo i hårbotten och låt det tvätta resten av håret när du sköljer ur schampot. Det räcker gott för att göra det rent.

Annons

2. Vill du få lite extra oumph till färgen kan du enkelt byta ut ditt balsam mot en pigmenterad inpackning någon gång i veckan.

3. Att ladda håret med solkräm är ingen toppenidé. Investera istället i ett UV-skydd speciellt formulerat för just stråna och tänk här precis som med solskydd för huden. Applicera innan du går ut och återapplicera om du badat eller duschat för att skyddet ska vara intakt. Däremot behöver du inte fylla på UV-skydd till håret varannan timme som du gör med solkräm. Det finns massor av olika varianter här vilket gör att du verkligen kan hitta din favorit. Se nedan för tips.

4. Hatt och keps är toppen att skydda med av flera anledningar. Du får extra skugga till ansiktet, hårbotten skyddas och din hårfärg likaså. Stoppa in topparna om du vill ha bort dem från solen eller krama in UV-skydd där också.

Favoriter att skydda håret med i solen

krämig och volymgivande solskydd från evy

UV/Heat Hair Mousse är krämigt och multifunktionellt skum solproffsen på svenska Evy. Den skyddar inte bara mot UV-strålar utan även mot värme upp till 210 grader. Dessutom fixar den en fin volym utan att håret känns klibbigt. Den kostar 209 kr/150 ml och du hittar den här. (reklamlänk)

solskydd för håret från sachajuan

Hair in the Sun från Sachajuan är väldoftande lotion med lätt stylingeffekt och UV-skydd. Det håller för ett dopp men om du simmar längre är det bäst att fylla på igen. Det kostar 250 kr/100 ml och du hittar den här. (reklamlänk)

svalkand solskydd för hår och hårbotten från coola

Ekologiska Scalp & Hair Mist SPF 30 från Coola är toppen om du vill skydda ditt hår men också lätt bränner din hårbotten. Den har en smart fördelningspip som gör det lätt att träffa rätt, svalkar skönt, är vattenfast och blir inte klistrig i håret. Den kostar 439 kr/60 ml och du hittar den här. (reklamlänk)

keps som skyddar håret i solen

Smart för att både skydda håret och ge extra skugga till ansiktet är keps, hos Maggie by Kakan hittar du den här varianten som inte bara är snygg utan också har luftigt tyg på ovansidan och en del av pengen går till Rosenlundstödet som arbetar med utsatta kvinnor. Kepsen är i 100 % bomull, kostar 350 kr och du hittar den här.

SPF eller UV-skydd?

Solskydd för håret har ingen SPF-siffra utskriven på förpackningen vilket kan vara lite förvirrande. Anledningen är att det är svårt att testa hur hög solskyddsfaktorn blir på ett hårstrå. Om produkten även skyddar huden, såsom i Coolas fall, har man dock gjort de vanliga testerna och kan därför ange hur hög SPF du får med produkten.

Annons