Trendar: HudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrenderSolskyddParfymtipsGrått hår

Så skyddar du håret för att slippa slitage – frisörens råd

23 apr, 2024 
AvAino Oxblod
FotografTT, Privat.
Frisören Olivia Fredriksson
Att ta hand om håret och inte slita på hårstråna är något de flesta är måna om.
Men det finns några vanliga bovar som många av oss inte tänker på – och som sliter mer än du tror.
Frisören och Inshape-ambassadören Olivia Fredriksson avslöjar hur du enkelt skyddar håret genom att ändra några små vanor.
Annons
Mina skönhetsfavoriter #2 – Johanna Lind BaggeBrand logo
Mina skönhetsfavoriter #2 – Johanna Lind Bagge

Alla vill väl ha starkt och friskt hår, men att komma dit är svårare än man kan tro. Det viktigaste för att ta hand om håret är att alltid använda värmeskydd när du fönar, plattar eller stylar håret med värmeverktyg, menar frisören Olivia Fredriksson, som valt att arbeta med Inshapes produkter.

Men om du redan skyddar håret med värmeskydd då? Många av oss har vanor som kan slita mer på håret än vi kanske tror, men som är enkla att justera.

Olivia säger att hur vi sätter upp håret påverkar hur slitet det blir – speciellt om vi alltid sätter upp håret på samma sätt.

– Om man tycker om att ha håret uppsatt mycket så är det bra att variera hur man har det uppsatt – i hög tofs, låg tofs, med fläta, med klämma och så vidare. På så sätt nöts det inte och går av. Man brukar kunna se på håret om det blivit slitet och gått av vid tofsen, säger Olivia Fredriksson på Elitens salong i Norrköping.

Annons

Skydda håret på natten

På natten kan det dock vara bra att ha håret uppsatt för att minska slitaget mot huvudkuddens tyg – allra helst ska håret hållas i en fläta.

– Att ha fläta är ett jättebra sätt att få mindre skav och friktion på håret när man sover, säger hon.

Ett annat sätt att skydda håret på natten kan vara att använda sig av ett snällt örngott – alltså inte något gjort i bomull.

– Har man tunt och skört hår kan man också byta örngott till ett i siden eller silke, det minskar friktionen på håret under natten och suger inte ut lika mycket fukt ur håret.

Hårtrender #14 – Så stylar du håret i en Wash n' goBrand logo
Hårtrender #14 – Så stylar du håret i en Wash n' go
Annons