Trendar: HudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrenderSolskyddParfymtipsGrått hår

Slipp håravfall till hösten med lätta sommarknepen

01 jul, 2024 
AvSilje Qvist
Fotografpexels
tips håravfall höst
Du är inte ensam: många kvinnor upplever att de tappar mer hår på hösten än under andra årstider. Men det finns lätta åtgärder att ta till redan under sommaren som kan stoppa upp höstens håravfall.
Annons
Frisören tipsar: Så tvättar du håret för att hålla det återfuktatBrand logo
Frisören tipsar: Så tvättar du håret för att hålla det återfuktat

Det är inte bara löven som faller av träden på hösten. Faktum är att många kvinnor upplever att de tappar mer hår när vi närmar oss de kallare månaderna.

Om detta gäller dig, oroa dig inte – du är långt ifrån ensam.

Christian Merkel, dermatolog i München, har talat med tidningen Glamour om just detta fenomen. Under höstmånaderna besöker fler människor hans klinik, oroade för sitt ökade håravfall.

– Det så kallade "säsongsbundna håravfallet" förekommer ofta, särskilt bland kvinnor. Det händer vid exakt samma tidpunkt varje år – antingen på sensommaren eller hösten, säger Christian Merkel till Glamour.

Exakt varför det händer vet ingen. Men det finns några teorier.

– Om man ser på oss rent evolutionärt så är vårt hår fortfarande vår "päls" och när årstiden förändras kan vi uppleva att pälsen förändras. Precis som hos djur, berättar hon.

Annons

En annan teori handlar om att detta ökade håravfall har något att göra med dina gener. Att det helt enkelt ligger i en kvinnas DNA om hon kommer att uppleva säsongsbundet håravfall eller ej.

Enligt hudläkaren Christian Merkel går vårt hår igenom två faser när det växer. Den levande fasen och vilofasen.

I den levande fasen växer håret under flera år. 90 procent av håret befinner sig i denna fas, medan resterande 10 procent befinner sig i vilofasen.

Vilofasen varar mellan cirka två och fyra månader, och det är då hårroten själv börjar återbildas.

Han förklarar att växlingen mellan den vilande och den levande fasen oftast inte märks eftersom det medföljande håravfallet inte märks. Det är alltid samma antal hårstrån som sitter kvar på huvudet. Men under sensommar- och höstmånaderna har många kvinnor mer hår som befinner sig i vilofasen.

Christian Merkel tror också att det säsongsbundna håravfallet kan förklaras av att vi under sommaren behöver mer hår för att skydda oss mot solen, vilket är anledningen till att vi behåller mer hår i den levande fasen.

Annons

När vi sedan närmar oss slutet av året, med lägre temperaturer och mindre behov av UV-skydd, faller håret av.

Så motverkar du håravfall på hösten

Det finns dock saker du kan göra för att aktivera de regenererade folliklarna så att livsfasen snabbt kommer igång igen. Detta kan du göra genom att:

  • Använda ett schampo som är särskilt anpassat för hårbotten.
  • Införskaffa en massageborste för din hårbotten, en så kallad scalp brush.
  • Påverka håret genom din kost, exempelvis genom zink, som kan bidra till att stärka ditt hår. Vi får i oss Zink naturligt genom kosten eftersom det finns i fullkornsprodukter, baljväxter, nötter, fisk, kött och mejeriprodukter.

Det är dock alltid bättre att förebygga än att förhindra när det väl är igång. Om du vet att du ofta upplever håravfall på hösten är det bästa tipset att börja använd dina vårdande hårprodukter redan under sommaren.

Annons