Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Håravfall för kvinnor – oväntade knepen som ger effekt

05 dec, 2022 
AvJosefin Westin
Håravfall kvinna med Ashley Graham
Kvinnor tappar hår av olika anledningar; graviditet, klimateriet, sjukdom eller kost.
Oavsett är det lika plågsamt.
Här är knepen som kan hjälpa dig få tillbaka hår vid håravfall.
Annons
3 tips som gör att ditt hår åldras hälsosamtBrand logo
3 tips som gör att ditt hår åldras hälsosamt

Den amerikanska modellen och programledaren Ashley Graham har frikostigt delat med sig av sina erfarenheter av håravfall som kvinna. Hon upplevde det första gången 2020 efter att hon fått sitt första barn och kommenterade det då:

”Erfarenheten var mer traumatisk än att föda barn.”

Håravfall för kvinnor: Orsaker bakom

Efter att Ashley Graham 2022 fick tvillingar har hon med jämna mellanrum delat med sig om sitt håravfall och hur det börjar växa tillbaka på ett osmickrande sätt.

Men faktum är att många kvinnor lider av håravfall i det tysta på grund av flera olika orsaker. Kvinnor drabbas av håravfall av flera orsaker som sjukdom, klimakteriet och kost.

Här är knepen som kan hjälpa dig att få tillbaka hår vid håravfall – och hjälpa egentligen alla att få en hälsosammare hårtillväxt. Tidningen Womenhealth har pratat med doktor Furqan Raja, ledande håravfallsspecialist och hårtransplantationskirurg.

Annons

1. Undvik tajta frisyrer vid håravfall

Att dra tillbaka håret hårt kan belasta hårsäckarna avsevärt. Under en längre tid kan det orsaka så kallad dragförlust där dessa ansträngda hårsäckar faller ur och alltså ger mer håravfall hos kvinnor.

Håravfall kvinna med för tajt frisyr

2. Använd inte torrschampo för ofta

Till skillnad mot konventionella schampon som rengör håret innehåller torrschampon ingredienser som absorberar fett och får håret att se renare ut. Men akta dig för att överanvända torrschampo vid håravfall för kvinnor.

– Även om det sannolikt inte kommer orsaka skada att använda dem ibland kan regelbunden användning av torrschampo leda till skador och att håret går av eller ännu mer allvarligt att håret blir tunnare, säger doktor Furqan Raja.

Annons

3. Ta vitamintillskott

Din hälsa och intag av näring är en viktig faktor för en hälsosam hårväxt, förklarar doktor Raja, och för att förebygga håravfall för kvinnor:

– Många av oss saknar viktiga vitaminer och mineraler eftersom vi inte får tillräckligt med det från vår kost och därför kan vitamintillskott vara ett bra sätt att säkerställa att du får i dig de nödvändiga mikronäringsämnena som är nödvändiga för hårväxt.

4. Behandling som stimulerar hårtillväxt

Det finns behandlingar för hårbotten. Enligt doktor Raja kan en vampyransiktsbehandling funka. Enligt honom tar man en liten mängd blod och separerar det i en centrifug.

– Den blodplättsrika plasman innehåller stamceller och tillväxtfaktorer som separeras från ditt blod och injiceras i hårbotten, säger han.

Det kan sedan stimulera aktiviteten hos hårsäckarna och främja hårväxten i området där kvinnor fått håravfall. Behandlingen tar allt som allt mindre än en timme.

Håravfall kvinna som fått hårtillväxt
Håravfall kvinna där håret växt tillbaka.

– Jag brukar se ett resultat efter sex veckor efter första behandlingen. Mina patienter beskriver att de fått tjockare hår av bättre kvalitet.

Källa: Women's health magazine

Annons