Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrenderSolskydd

Trendiga parfymerna har samma doft gemensamt

02 mar, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
trendiga parfymer dam 2023 dofter
Länge har rosdoft haft ett dåligt rykte, och fått kliva åt sidan i förmån för vanilj och musk.
Men nu har doften gjort en vändning – och är nu en av de vanligaste ingredienserna i några av de allra mest populära parfymerna.
– Den är så vacker och romantisk, säger en person.
Annons
6 Artister som släppt sin egen parfymBrand logo
6 Artister som släppt sin egen parfym

Under flera år har parfymtrenderna varit tydliga – det är vanilj, musk och sandelträ som varit bland de mest populära dofterna i hyllade parfymer.

Men nu har det gjorts en helvändning. Bland de mest populära parfymerna på TikTok så är det nämligen en särskild doft som finns som är gemensam nämnare: ros.

Rosdoft har tidigare kritiserats som ålderdomligt, men är nu allt mer återkommande bland några av de allra trendigaste parfymerna. Främsta exemplet är kanske Musc noir rose av Narciso Rodriguez, en parfym som blivit vida spridd på det sociala mediet. En video om parfymen, som har setts över 15 miljoner gånger, visar hur en kvinna går i Paris och får frågan om vad hon bär för parfym – bara frö att dra fram en flaska av Musc noir rose ur väskan.

Annons

I en annan video som setts av många hyllar Tiktok-användaren Yelena doften.

– Det är min favoritdoft just nu. Den är så vacker och romantisk.

Rosor och parfym.
Parfymer med rosdoft är inne igen.

Hyllade parfymerna med rosdoft

Det är inte bara den omtyckta Narciso Rodriguez-parfymen som har doft av ros – även omtalade Carolina Herrera-parfymen Very good girl och Parfums de Marlys Delina Eau de Parfum, som också har blivit virala.

Ros är en av de äldsta ingredienserna inom parfymkonsten, och har under historien använts i produkter som rosvatten och rosolja. I tusentals år har det också fyllt syften inom religion och religiösa riter.

Men varför har rosdoft fått ett dåligt rykte som ”farmors-doft”? Parfymexperten Emma Vernon berättar att ros var en vanlig komponent iom ”cyphre”-parfymer, som doftar starkt och jordigt.

– Cyphre-parfymer marknadsfördes för kvinnor som en sexigare och mer lyxig doft än de traditionella mjuka blomdofterna, säger hon.

Annons