Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Tv-profilen: Därför valde jag att omfamna mitt gråa hår

20 aug, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT/Instagram.
Tv-profilen och skönhetsskribenten Sali Hughes bestämde sig för att sluta försöka dölja sitt gråa hår, och istället omfamna det.
Nu delar hon med sig av sin resa – och kritiken hon har fått på vägen.
Annons
10 kändiskvinnor som rockar grått hår (FEMINA)Brand logo
10 kändiskvinnor som rockar grått hår (FEMINA)

Sali Hughes är en brittisk tv-profil, skönhetsskribent och journalist, med över 180 000 följare på Instagram. När hon plötsligt bestämde sig för att helt sluta färga över sina gråa hårstrån och istället omfamna dem och bli gråhårig över en natt var det många som reagerade.

För Sali var det en lång resa till att ta steget – när de gråa håren blev allt fler efter 40 så försökte hon först färga över dem, men insåg att hon var allergisk mot hårfärgen som faktiskt täcker grått hår. Men till slut började hon istället leta efter gråhårig inspiration på sociala medier, i kändisvärlden och bland kolleger. Hon bestämde sig för att färga håret grått för att matcha de naturliga gråa håren.

”Jag hade inga problem med att vara gråhårig, bara att bli gråhårig i snigelfart. Jag tycker det är coolt och sofistikerat med vitt, silver eller grått hår. Men jag tycker att långsamt bli gråhårig och ha salt och peppar-inslag i håret tar för mycket ljus från mitt redan bleka ansikte”, skriver hon i Vogue.

Annons

Varnades för att färga håret grått

Inför hårfärgningen varnades profilen att det kunde vara ett stort misstag för någon med ett yrke i offentligheten att bli gråhårig.

”När jag nämnde online att jag funderade på att bli gråhårig var det några välmenande kolleger som sa att jag kanske skulle ses som den äldre generationen och riskera att förlora jobb”, skriver hon och fortsätter:

”Rädslan var inte irrationell. Även om saker förändras långsamt så råder det inga tvivel om att skönhetsindustrin och dess konsumenter är besatta av ungdomen”.

Efter nedstängningarna i samband med coronapandemin bestämde sig Sali Hughes att ta tag i övergången till sist, och nu har hon gått över till det gråa håret. Men förutom den ändrade hårfärgen är det inget som har förändrats – hon sminkar sig på samma sätt och bär samma kläder.

”Jag kommer fortsätta ha nyanserna jag gillar, ha samma öppna sinne för experimenterande som innan, med en stark tro på att det enda en kvinna någonsin 'ska' göra med sitt utseende är precis vad fasen hon har lust till”.

Annons