1:18

Efter reklamen: 10 kändiskvinnor som rockar grått hår (FEMINA)

(1:18)

Slå på ljud

Skådespelaren Ande MacDowell, 63, väckte stor uppmärksamhet på röda mattan på Cannes filmfestival, när hon visade upp ett grått barr till sina galaklänningar. Stjärnan, som har varit ansiktet utåt för L'Oréal i över 30 år, valde under pandemin att omfamna sitt gråa hår och sluta färga över sina silverstrån.

Att bli gråhårig är något som MacDowell har varit sugen på länge, men som hon har blivit övertalad att låta bli av personer runt sig.

– Mina managers har faktiskt sagt till mig ”det är inte rätt tillfälle”. Och jag sa ”jag tror du har fel, och jag kommer bli kraftfullare om jag omfamnar vart jag befinner mig just nu”, berättar hon i en intervju i Vogue.

Catherine Zeta-Jones visar upp sitt gråa hår på ny bild

Skådespelaren valde att följa sina instinkter och låta det gråa håret ta över – och har inte ångrat sig en sekund sedan dess. Snarare jämför hon sig med George Clooney, som länge varit stilig i sitt gråa hår.

– Så fort jag hade gjort det så var det tydligt att mina instinkter hade varit rätt, för jag har aldrig känt mig mer kraftfull. Jag känner mig ärligare. Det känns inte som att jag låtsas, säger MacDowell, och trycker också på att det gråa håret framhäver hennes ansiktsdrag på ett bra sätt.

Andie MacDowell i Cannes.

Vianney Le Caer

Kvinnor får inte åldras som män i Hollywood

När Andie MacDowell ville bli gråhårig letade hon efter bra inspiration, men insåg att det är väldigt få kända kvinnor som har grått hår.

– Inspirationen har jag fått från personer som inte är kända. Jag började kolla på Instagram.... jag kollade på riktiga kvinnor där ute som gick över till grått, och yngre kvinnor i 50-årsåldern som valde att köra naturligt.

Grått hår stora trenden på röda mattan på Cannes filmfestival

Skådespelaren menar att bristen på gråhåriga kvinnor i Hollywood är ett symptom på något större – nämligen filmbranschens ovilja att låta kvinnor åldras på samma sätt som män. Medan skådespelare som George Clooney, Leonardo DiCaprio och Brad Pitt gärna får åldras, och inte har några problem med att få roller där de ses som attraktiva, så är det desto svårare för kvinnor i samma ålder, eller ens 10-15 år yngre.

Brad Pitt och Leonardo DiCaprio åldras på bioduken utan problem.

Cooper/Sony/Columbia/Kobal/Shutterstock

– Vi älskar män när de åldras. Jag skulle älska om kvinnor hade samma förväntningar fanns på kvinnor, och vi är på väg dit... men du vet, myrsteg.

Sharon Stone snyggare än någonsin – hyllas för glamourösa klädstilen