Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Regeln: Så vet du hur ofta just du ska tvätta håret

17 apr, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Tvättar du håret för ofta – eller för sällan?
Det finns flera olika faktorer som spelar in i hur ofta just du borde tvätta håret.
Så här vet du vad som passar ditt hår bäst!
Annons
Så får du mer volym i håretBrand logo
Så får du mer volym i håret

Att man inte ska tvätta håret för ofta är en vedertagen sanning – men stämmer det alltid? Faktum är att olika hår behövs tvättas olika ofta, och det finns flera olika faktorer som spelar in i hur ofta du borde tvätta håret.

Nu delar frisörer med sig av sina bästa regler för hur ofta håret borde tvättas, och faktorerna som avgör vad som passar just ditt hår bäst!

1. Hårtyp och textur

Det första och kanske viktigaste att kolla på när du ska avgöra hur ofta ditt hår mår som bäst av att tvättas är vilken hårtyp du har. Om du har tjocka hårstrån eller lockigt hår kommer du kunna tvätta håret mycket mer sällan än personer som har tunt och rakt hår. Tjockt, lockigt eller strävt hår är torrare och behöver all den återfuktning det kan få, och att tvätta håret för ofta gör det bara torrare. Har du den här hårtypen kan det räcka att tvätta håret så sällan som var sjunde till tionde dag.

Annons

Har du däremot tunt och rakt hår kan du behöva tvätta håret desto oftare, då bara lite fett i hårbotten kan göra att håret ser flottigt ut med en gång.

2. Hur fet hårbotten du har

Hur fet hårbotten du har spelar också in i hur ofta du behöver färga håret, som tidigare nämnt. Blir du lätt oljig i skalpen så kan det innebära fler tvättar, men det behöver inte nödvändigtvis göra det. Hur fet du är i hårbotten kan också bero på vilken årstid det är – på sommaren är det fler som har problem med fet hårbotten än på vintern.

– Under sommarmånaderna kan du behöva tvätta håret oftare, men sen kan du behöva sänka tvättfrekvensen under de kallare och torrare månaderna.

3. Aktivitetsnivå

Medan vissa experter tycker att du borde tvätta håret varje gång du svettas, medan andra tycker att det snarare handlar om personliga preferenser. För att slippa tvätta håret så fort du har tränat kan du ta hjälp av torrschampo och den kalla inställningen på din fön, som ett enkelt sätt att absorbera upp de överflödiga oljorna.

Annons

Frisören Adam Reed tipsar om att använda sig av torrschampo innan du egentligen behöver det, så det inte appliceras på hår som redan är väldigt fett. Han tycker också att det bästa är att spreja produkten i borsten och sedan borsta håret, snarare än att spreja direkt i hårbotten.

– Att borsta hjälper till att fukta håret med oljorna från hårbotten, och gör att du behåller volymen i rötterna.

4. Hårfärg

Om du har färgat hår ska du inte tvätta håret för ofta – det gör att hårfärgen blir blek och dassig snabbare.

– Att schamponera håret för mycket är den främsta anledningen till att din hårfärg bleknar. Det bidrar också till att färgen mattas av och att du blir av med oljorna i håret och hårbotten som du faktiskt behöver, säger kändisfrisören Justin Anderson.

Källa: Well and good

Annons