applicera hårbalsam balsam hårtvätt
Här är balsammissarna som kan förstöra ditt hår
0:59

Efter reklamen: Här är balsammissarna som kan förstöra ditt hår

(0:59)

Slå på ljud

Du har tvättat håret med schampo, och ska nu gå vidare till balsam, för att göra håret mjukt, lent och följsamt. Brukar du lämna balsamet i håret, medan du exempelvis rakar benen eller gör något annat, för att ”det ska få verka” så är du inte ensam. Vi är många som har vuxit upp med en gammal sanning om att ju längre du orkar ha balsamet i håret desto bättre och lenare blir håret när du sköljer ut balsamet – men så är det inte.

I en video som väcker uppmärksamhet på sociala medier-appen Tiktok, och som The Sun har skrivit om, kommer det nu fram att många av oss låter balsamet sitta i för länge, något som kan göra håret torrt i längden.

Här är 5 nya moderna parfymer – som alternativ till klassikerna

Så kan pH-värde påverka håret

Det är skönhetsentusiasten Kathy Griffin som i sin video berättar om hur de olika pH-värdena på hår, schampo och balsam samspelar med varandra. Ofta har schampo och balsam lite olika pH-värden, då de fyller olika effekt i hårrutinen, men i slutändan balanseras de ut av varandra. Men om du då lämnar schampot för länge i håret kan det göra att du hamnar i obalans.

– När du är i duschen och tänker att du ska lämna balsamet i håret i 5-10 minuter för att raka kroppen eller vad som helst, så kan du förstöra hårets pH-värde genom att lämna balsamet för länge, säger hon och fortsätter:

– Det kan dra ner eller upp ditt pH-värde för mycket i håret. Det är dock inte fallet för hårmasker, för de är gjorda med annan formula. Men det finns en anledning till att texten på balsamflaskorna säger att man bara ska applicera balsamet och sedan skölja ut det. Du ska skölja ut det genast.

Bobbi Browns bästa skönhetstips för grått hår

Många använder balsam fel

Kelsey konstaterar att hon själv inte kände till det här, och länge gjort den missen med sitt eget balsam – något hon tror påverkat hennes hår negativt.

– Jag visste inte om det här, mitt hår är så torrt. Jag har balsamerat de för mycket, säger hon.

Genom att balsamera håret för länge kan det alltså bli torrare – något som gör att du i längden använder mer balsam än du kanske skulle behöva. Använder du en dyrare hårserie är det många värdefulla kronor som kanske slösas i onödan.

Bland kommentarerna är det många som är i chock över informationen.

”Jag har låtit det dra i håret för att jag trodde att mitt hår behövde tid för att absorbera det”, skriver en person.

”Jag har alltid trott att det är en synd att lämna det kort i håret”, skriver en annan.

”Hela mitt liv är en lögn”, skämtar en person.

@kelseygriffinn

this legitimately blew my mind

♬ original sound - kelsey griffin
Mest läst