Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Här är 5 nya moderna parfymer – som alternativ till klassikerna

06 feb, 2023 
Drömmer du om att uppdatera din parfymgarderob? Hitta en ny favorit? Här har vi valt ut nya moderna dofter som alternativ till älskade parfymklassiker.
Annons
Glow för mogen hy – så fixar du den perfekta lysternBrand logo
Glow för mogen hy – så fixar du den perfekta lystern

Har du fastnat i gamla skönhetsrutiner? Det är inte bara fredagstacos som kan bli till en omedveten vana. Även en signaturdoft kan användas på ren slentrian. Men den där favoritdoften du hittade som ung kan förlora lite av sin charm under åren. Kanske du inte ens känner doften av den längre? Vi utvecklar dessutom vårt doftsinne hela tiden. Vi mognar i vår smak. Det här gör att en parfymklassiker du älskade för 30 år sedan kanske inte är lika perfekt längre. Dags att hitta en ny favorit med andra ord, utforska nya härliga notmixer. Det finns många fina nyheter att sniffa på.

Att hitta sin nya favoritdoft

Parfym är personligt och att öppna dörren för något helt nytt kan kännas lite skakigt. Då är det en god idé att leta efter något som liknar din gamla favorit men med en modern notmix. Vi har plockat ut några av doftvärldens stora klassiker och matchat med några av de bästa nyheter från de senaste åren.

5 nya klassiska parfymer att älska

Om du älskat Light Blue från Dolce & Gabbana...

parfymklassiker light blue från dolce & gabbana utmanas av 724 från Kurkdjian

... ska du testa 724 från Maison Francis Kurkdjian Den friska och sprudlande Light Blue har varit den perfekta sommardoften för många i över 20 år. Med Kurkdjians magiska 724 får du också en frisk fläkt men med ett större djup. Den är ren, krispig och pärlande samtidigt som den har en behaglig, mjölkig och mjuk värme i botten. Bland noterna finns apelsinblom, jasmin och liljekonvalj tillsammans med sandelträ, aldehyder och mysk.

Annons

724 från Maison Francis Kurkdjian kostar 2350 kr/70 ml EdP och du hittar den här. (reklamlänk)

Om du älskat Angel från Thierry Mugler...

parfymklassiker angel från mugler plus black opium från ysl

... ska du testa Black Opium från YSL. Angel kickade igång hela gourmand-eran i början av 90-talet med sitt sockersöta innehåll av noter från kakao, sockervadd, karamell och vanilj ovanpå en bas av patchouli. Black Opium är en mer sinnlig och sofistikerad gourmand tack vare beroendeframkallande signaturnot från kaffe tillsammans med söt vanilj.

Black Opium från YSL kostar 940 kr/50 ml EdP och du hittar den här. (reklamlänk)

Om du älskat Poison från Dior...

byt Diors parfymklassiker poison mot gucci guilty intense

... ska du testa Guilty Intense EdP från Gucci. Poison är signifikativ för 80-talet där parfymen verkligen skulle ta plats och gärna bjuda på kryddigt och sött på samma gång. den tog rummet innan du, om vi säger så. Här samsas tunga noter som plommon, koriander och vilda bär med tuberose, rökelse, honung och kanel. Liksom Poison är Guilty Intense EdP en doft som tar för sig. Den är oerhört kvinnlig men inte lika bedövande tung trots att den delar flera noter med klassikern, t ex en fruktig topp med plommon, fyllig tuberose, sötma från vanilj och jordiga toner från vetiver.

Annons

Guilty Intense EdP från Gucci kostar 940 kr/30 ml och du hittar den här. (reklamlänk)

Om du älskat Lancômes Trèsor...

parfymklassiker från lancome ihop med moderna prada paradoxe

... ska du sniffa på Pradas nya succé Paradoxe. Trèsor svepte in med en helt ny teknik att fånga doftnoter när den lanserades 1990, det som heter headspace. Här får du en blommig amber som är både varm, kvinnlig och kryddig. Blommigt kryddig är också Paradoxe men här finns inte samma sötma som hos Trèsor där du har både persika, aprikos och vanilj i basen. Paradoxe bjuder på en helt ny typ av subtil mysk, eller närmare bestämt tre nya varianter av den här populära doftnoten och flankeras av fräscha neroliknoppar och vibrerande varm ambrofix.

Paradoxe från Prada kostar 995 kr/50 ml EdP och du hittar den här (reklamlänk).

Om du älskat Clean...

parfymklassiker med tvåligt fräsch doft är clean warm cotton

... ska du pröva Musc Invisible från Juliette has a Gun. Vi älskar doften av nytvättade lakan här i Sverige och just Clean har gjort stor succé med nästan alla sina dofter precis på grund av detta. Men sedan de komponerades så har noter som ger den där rena och härligt tvåliga parfymdoften utvecklats mycket och idag kan du få precis det utan att det känns syntetiskt. Musc Invisible skriker inte rent och fräscht, den är mer mjuk, behaglig och len.

Musc Invisible från Juliette has a Gun kostar 999 kr/50 ml EdP och du hittar den här (reklamlänk).

Annons