Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Vanliga misstag kvinnor gör med sitt hår – som får dem att se tröttare ut

22 feb, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT
Meghan Markle frisyrer
Hur ska man egentligen färga och styla sitt hår för att det ska vara så smickrande som möjligt?
Det finns många fällor man kan råka falla i, där ens frisyr gör att man ser både tröttare och till och med äldre ut än vad man är.
Så här gör du för att undvika de vanliga hårmissarna – och bli så snygg som möjligt.
Annons
TV: 5 misstag kvinnor gör med sitt hår – som får dem att se äldre utBrand logo
TV: 5 misstag kvinnor gör med sitt hår – som får dem att se äldre ut

1. Att välja en hårfärg som är alldeles för mörk för dig

Har du någonsin tänkt på att när ett föremål ställs mot mörk barkgrund, så blir det mer framträdande? Samma sak gäller med ens ansikte om man färgar för mörkt. Väljer man en kolsvart hårfärg, utan slingor, så blir detaljer som rynkor mycket tydligare. Om du trivs bra i mörka hårfärger kan en mörkt chokladbrun hårfärg vara mer smickrande som alternativ.

2. Att färga håret i en nyans som är helt annorlunda från din naturliga

Vilken färg får en att se tröttast ut – blont eller kastanjebrunt? Tyvärr finns det inget enkelt svar på den frågan, för det är olika för olika personer. Ett säkert kort är dock att hålla hårfärgerna nära det man har naturligt, då mer drastiska förändringar ofta inte passar med ens hudton, och gör att man kan se trött ut.

Annons

3. Att ha en entonig färg, utan nyanser

För att försöka dölja sitt gråa hår är det många kvinnor som färgar håret helt enfärgat. Men en monkrom blond eller svart färg får inte håret att se naturligt ut, och kan göra att ansiktet ger ett avmätt intryck. Blanda upp håret med slingor och nyanser för ett mer levande utseende.

Meghan Markle har klivit i flera fällor till vänster, som hon ordnat upp till höger – där är håret en mer smickrande färg, med fler nyanser.

4. Att satsa på platinablont

Tycker du om platinablont hår ska du så klart ha det, men risken är att hårfärgen ser onaturlig ut om du inte har rätt hudton från början. Framförallt de som är riktigt ljushyade med en kall och rosa hudton ska akta sig för hårfärgen.

5. Att ha håret halvt färgat och halvt grått

Tror du att grått hår får dig att se äldre ut? Det är bara en myt! Grått hår är riktigt snyggt om man vill ha det. Men många kvinnor går igenom en fas där de färgar håret, men rötterna är gråa. Undvik detta genom att antingen färga håret i en nyans nära din egen gråa hårfärg så övergången blir mer naturlig, eller genom att prova på en riktigt kort frisyr där du låter det gråa blomma ut.

Annons

6. Att inte färga rötterna

Att färga håret kräver att man underhåller det för att det ska fortsätta att se bra ut, men många kämpar med utväxta rötter som ser allt annat än bra ut. För att slippa ful utväxt kan man välja en ombre-styling, där rötterna är mörkare än resten av håret från början, för att håret ska kunna fortsätta växa och fortfarande se fräscht ut. Detta gäller främst för de som färgar sitt hår ljusare än det är naturligt.

7. Att färga håret i en intensivt röd färg

Precis som nämns i punkt fyra, så ska man alltid ha den hårfärg man trivs med. Men om man färgar håret i en intensiv röd färg och upplever att man lätt ser tröttare och ovårdad ut, så finns det knep att ta till. Klarrött blir lätt urtvättat och får lätt håret att se livlöst ut. Har man grå utväxt syns också denna extra tydligt mot de röda nyanserna.

Ett lite mer lättburet alternativ är att färga håret jordgubbsblont, en nyans mellan rött och blont hår. Det ger ett varma och ljusare intryck av ditt ansikte, och hjälper dig att dölja eventuella gråa hårstrån.

TV: Här får Feminas chefredaktör en total hår-makeoverBrand logo
TV: Här får Feminas chefredaktör en total hår-makeover
Annons