Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Därför får du vita fläckar på naglarna

07 feb, 2024 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Vita fläckar på naglarna
De flesta har nog tittat ned på sina händer någon gång och upptäckt en eller flera vita fläckar på naglarna, och undrat var de kom ifrån.
Här är anledningen till att du ibland får vita fläckar på naglarna – och det är kanske inte vad du tror!
Annons
Så får du starkare naglar – fem tipsBrand logo
Så får du starkare naglar – fem tips

Du kan säkert känna igen dig i att du ibland plötsligt har små vita fläckar på naglarna, utan att du förstår hur de har kunnat uppstå. Många av oss har under uppväxten fått höra att fläckarna uppstår som en biverkning på vitaminbrist eller kalciumbrist, men stämmer verkligen det?

Vita fläckar på naglarna – det beror det på

Nej, visar sig vara svaret på den frågan! De vita fläckarna är nämligen bara ytliga skador på naglarna, förklarar nagelexperten Marie Houston, som är grundare och ägare av nagelvårdsmärket Scratch of Sweden.

– Vita fläckar på nagelplattan kallas för Leuchonychia. De orsakas när du får slag mot nagelroten eller nagelplattan. Då bildas små hålrum i horncellerna och det är dessa som syns som fläckar på naglarna, förklarar hon för Lyko.

Annons

Hur fläckarna uppstår är individuellt – kanske kommer du åt dem när du tränar, sportar eller på andra sätt är aktiv i din vardag.

– Alla kan drabbas av detta! Om du vill ta reda på varför det händer just dig kan du försöka bli mer uppmärksam på vad som ger dig dessa skador på naglarna. Ofta kommer det från när du sportar eller annan aktivitet, säger Marie Houston.

Vad kan man göra mot vita fläckar på naglarna?

Finns det något man kan göra för att bli av med de vita fläckarna? Tyvärr inte mer än att låta nageln växa ut, något som ju tyvärr tar lite tid. Ungefär sex månader tar det för nageln att växa hela vägen från roten till att det blir en kant. Vill du dölja de vita fläckarna är det enklaste sättet att måla naglarna i en valfri täckande färg,

Så får du lacket att hålla!Brand logo
Så får du lacket att hålla!
Annons