Trendar: Nostalgi Livsberättelser Tips på svenska kriminalserier Intervju med Kim Kärnfalk Tjäna pengar på auktion Barnvänliga spaanläggningar i Sverige Feminas historia

Thailax med nudelsallad

06 apr, 2012
AvLotta Hansson
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

(6 personer)
1 hel lax, 2 1⁄2–3 kg, urtagen och fjällad
salt och grovmalen vitpeppar
250 g äggnudlar
1 röd paprika, fint strimlad
1 purjolök, fint strimlad
2 urkärnade och finhackade chilifrukter

Dressing
5 msk thailändsk fisksås
5 msk risvinäger
5 msk strösocker
2 msk sesamolja
2 msk riven färsk ingefära
5 msk hackad dill
5 msk hackad koriander

Beredning:

Snitta laxsidorna ner till benet, 3–4 snitt per sida. Gnugga in salt och vitpeppar i skinnet och ner i snittytorna. Lägg över laxen i en smord ugnsfast form, böj den gärna så att den ligger lite ”hopkrupen”. Ställ in i 150° varm ugn och baka i ca 1⁄2 tim, beroende på hur stor laxen är.

Koka nudlarna enligt anvisning på paketet. Blanda ingredienserna till dressingen och häll den över nudlarna. Vänd ner grönsakerna i nudlarna. Arrangera laxen på ett fat och lägg nudlarna runtom.

Av Tore Gustafsson

Annons