Toast med pocherade ägg och rökt lax

  • AvLotta Hansson
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto

(6 personer)
ca 1 dl ättika, 12 %
6 ägg
6 skivor vitt formbröd, ej limpa
smör till stekning
6 tomatskivor, gärna från bifftomat
1 rödlök, tunt skivad
salt och grovmalen vitpeppar
6 skivor rökt lax

Till garnering
gärna små dillvippor

Beredning:

Fördela ättikan i 6 koppar. Knäck ner ett ägg i varje. Låt stå i kylen i ca 30 min.

Häll 1 liter lättsaltat vatten i en låg vid kastrull, stjälp ner äggen när vattnet börjar sjuda. Sjud i ca 3 min för krämiga ägg och ca 5 min för mer ”hårdkokta”. Ta upp äggen försiktigt och lägg över i en skål med kallt vatten, låt ligga i ca 1 min.

Stekt bröden i lite smör. Lägg på tomatskiva och fördela rödlöken över. Salta och peppra, lägg på laxskiva och toppa med ägget. Garnera ev med små dillvippor.

Av Tore Gustafsson