ANNONSSAMARBETE MED KPA PENSION
Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Läraren Annelie, 42: "5 val jag gjort för mer pensionspengar i fickan"

16 apr, 2024 
AvMarika Agestam Cederlund
Grundskolläraren Annelie Fitger är stolt över att ha ett arbete där hon kan påverka andras framtid till det positiva. När det kommer till sin egna framtid och pensionsinkomst har Annelie tagit aktiva val i god tid – för att påverka den så gott hon kan.

Annelie Fitger frodas i det mångfacetterade uppdraget som det innebär att vara lärare. Ett stort ansvar, många viktiga ämnen att hålla sig uppdaterad inom – och värdefulla relationer med elever, föräldrar och kollegor.

– Skolan är en så bärande grundsten för människor och det gör att man själv aldrig vill sluta utvecklas. Att uppleva drivet och viljan hos alla som arbetar i skolan gör att man känner att man har världens viktigaste jobb.

Annelie är lärare på en grundskola i Tullinge utanför Stockholm.

Att ta makten över sin framtid

För Annelie var det tidigt självklart att utbilda sig till lärare.

– Jag förstod att jag behövdes och skulle vara garanterad arbete framåt. Jag var också tidigt peppad på att tjäna pengar och har alltid velat göra rätt för mig, betala skatt och tjäna in till min pension.

Hur ser ditt pensionssparande ut?

– Jag sparar privat varje månad med devisen 'bättre något än ingenting'. Det känns även tryggt att jag som anställd, med kollektivavtal för tjänstepension, får en stor del av min framtida pension per automatik av min arbetsgivare. Där behöver jag inte göra något aktivt, utan det sköter sig självt.

Tjänstepension

Tjänstepensionen är den del av pensionen som betalas av arbetsgivaren. Det är inte alla arbetsgivare som erbjuder tjänstepension, därför är det viktigt att ta reda på vad som gäller för dig. KPA Pension är ett pensionsbolag för anställda inom kommun och region. KPA placerar pensionspengar så att de växer samtidigt som de bidrar till omställning i samhället. Det kan till exempel handla om laddstationer för elbilar, cykelbanor, spårvagnar och hållbara äldreboenden.

Ta reda på om du har tjänstepension via KPA här!

Varför har det blivit viktigt för dig att tänka på pensionen?

– Det är en trygghet och ett ekonomiskt skydd. Jag har dels arbetat deltid tidigare och lever även nu själv då jag inte längre är gift. Jag behöver ha koll och kan inte förlita mig på att min ekonomi delas med någon. Idag är det tydligare att det är min möjlighet att skapa min framtid så bra för mig som möjligt. Det kan kännas lite läskigt, men det är också något som jag växer av.

Med tjänstepension får Annelie ett välbehövligt tillskott i pensionskassan.TT

Annelie: 5 val jag gjort för att påverka pensionen

1. Delat lika på föräldraledigheten

– Jag har haft förmånen att kunna ha ett jämställt familjeliv där vi delat lika på föräldraledigheten. Även om man är gift är det inte en garanti för att man är två hela livet, många skiljer sig och kvinnor lever dessutom längre än män enligt statistiken. Så det kan vara värt att ha pensionen i åtanke när man tar beslut om föräldraledighet.

2. Arbetat mycket

– Alla har olika förutsättningar och de kan förändras under livets gång. Jag började arbeta tidigt, men jobbade deltid när barnen var små, för att sedan återgå till heltid. Har man möjlighet så är det bra att arbeta så mycket man kan under sitt yrkesliv, då pensionen avgörs av ens livsinkomst.

Idag är det tydligare att det är min möjlighet att skapa min framtid så bra för mig som möjligt. Det kan kännas lite läskigt, men det är också något som jag växer av.

3. Tjänstepension

– En utmaning med att spara privat är att prioritera. Jag borde kanske spara mer, samtidigt vill jag ju leva här och nu. Därför tycker jag att det känns tryggt och bekvämt att mitt tjänstepensionssparande går per automatik. Genom att ha koll på avgifterna för så kan man också göra stor skillnad.

4. Årlig koll

– Jag går in på minpension.se någon gång varje år för att hålla mig uppdaterad.

5. Vidareutbildning

– Jag har vidareutbildat mig till rektor och planerar att ta en sådan roll i framtiden. Men att vidareutbilda sig eller klättra inom karriären är inte det viktigaste – främst handlar det ju om att ha ett jobb som man mår bra av och trivs med. Det är kanske den viktigaste förutsättningen för att både kunna och vilja arbeta heltid länge. Och såklart för att hålla sig frisk. Allt det kommer påverka hur ens pension blir.