1:46

Efter reklamen: Relationsexperten: Så hanterar du bonusfamiljen

(1:46)

Idag är var tionde barnfamilj i Sverige en så kallad ombildad familj, med ett eller flera halvsyskon eller bonusbarn. Att vara flera i familjen innebär inte bara extra mycket kärlek, utan även en del pusslande och ekonomiska frågetecken.

För vem är egentligen skyldig att betala för vilket barn i bonusfamiljen?

Det är någonting som EFN Ekonomikanalen har valt att reda ut i sin webbserie "Juridik i plånboken". Där berättar Mia Edwall Insulander, generalsekreterare i Sveriges Advokatsamfund, hur ni ska tänka ekonomiskt i bonusfamiljen.

– När man lever i en bonusfamilj är det extra viktigt att tänka på ekonomin. Som huvudregel är du nämligen inte skyldig att betala för barn som inte är dina biologiska, säger Mia Edwall Insulander, generalsekreterare i Sveriges Advokatsamfund.

Clara Herngren: Så får vi livet med bonusbarnen att fungera

Skyldig betala biologiska barn

Hon uppmanar att diskutera frågan "Vem betalar för vem i hushållet?" ordentligt, redan innan ni startar upp er nya vardag ihop.

– I den diskussionen är det även viktigt att väga in vad de andra föräldrarna till barnen betalar, de är ju också skyldiga att betala för sina biologiska barn, säger Mia.

Bonusbarn

Du är skyldig att betala för dina biologiska barn, men inte för dina bonusbarn.

Däremot är man aldrig skyldig att betala för någon annans barn, alltså sina bonusbarn i familjen. Mia berättar även vad hon anser är det värsta ekonomiska scenariot i en bonusfamilj.

– Att barnen behandlas olika beroende på vilka föräldrar de har. Att de barn med olika föräldrar i familjen inte får samma saker eller att de behandlas annorlunda mot vad de gemensamma barnen gör.

Så får Tilde de Paula Eby ihop livet med barnens alla pappor

Viktigt med testamente

Då bonusbarn ärver direkt vid eventuellt dödsfall poängterar Mia även vikten av ett testamente. Hon uppmanar att diskutera och fundera över vad de ekonomiska konsekvenserna blir för både bonusbarn, biologiska barn och den kvarvarande föräldern om den ena föräldern dör.

– Man behöver ett tydligt testamente när man lever i en bonusfamilj, avslutar Mia Edwall Insulander.

Källa: Handelsbanken/EFN

Oavlönat hushållsarbete påverkar kvinnors pension negativt