Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

10 frågor om sex som alla undrar över – men ingen vågar ställa

11 aug, 2020 
AvFemina Redaktion
Brunhårig kvinna och man under täcke i säng
Det finns många frågor om sex som de flesta av oss undrar över, men som väldigt få vågar ställa. Så här säger experterna om några av våra vanligaste funderingar.
Annons

Väldigt få människor har koll på allt som finns att veta om sex, och de flesta har frågor som de vill ha svar på. Det är inte ovanligt att använda Google för att söka efter svar, men sökningar som “tecken på att jag har en könssjukdom” och “är jag lesbisk om jag drömmer om tjejsex?” ger inte alltid de mest tillförlitliga svaren.

Många tycker förmodligen också det är pinsamt och tabu att fråga läkaren eller vännerna allt de undrar över. Därför har vi har frågat experter 10 vanliga frågor om sex – frågor som många undrar över men som få vågar ställa:

1. Hur länge ska ett samlag pågå?

I porrfilmer ser man ofta att samlaget varar länge, och många tror att de måste hålla på i timmar för att det ska bli en bra sexupplevelse. Det skapar orealistiska förväntningar.

– En del män tror att de kämpar med för tidig utlösning eftersom samlag till exempel varar en kvart, men det är helt fel. Ett genomsnittligt samlag varar mellan tre och fyra minuter. Det finns bra samlag som inte håller så länge, och dåliga samlag som varar länge, säger Thomas Winther, som är familjeterapeut och sexolog på Curasenteret.

Annons

Han säger att själva samlaget sällan varar mer än sex minuter.

– Enligt forskning behöver bra sex inte hålla i timmar. En studie gjord på 500 par från fyra olika länder visade att samlagets längd varierade från 33 sekunder till 44 minuter, med i genomsnitt 5,4 minuter. Med andra ord, mycket kortare tid än de flesta tror, säger Ingrid Blessom, som är psykolog och sexolog vid Institutionen för klinisk sexologi och terapi.

Vad du inte får veta om porrfilmer är att de har matpauser mellan tagningarna och att varje gång de ändrar vinkeln så är det en ny inspelning.

– Det är inte så att ju längre du håller ut, desto bättre. Få kvinnor tycker att det är bra och spännande att bli penetrerad i timmar, förklarar Winther.

2. Hur ofta är det normalt att ha sex?

Vissa par har sex flera gånger om dagen, medan andra har sex en gång i månaden. Det finns stora individuella skillnader, vad är det vanligaste?

– Ett genomsnittligt par har sex 1–2 gånger i veckan, några mindre ofta och andra oftare. Jag rekommenderar att du har sex så ofta du vill, orkar och kan. Om du har en bra partner så är det bara positivt, du känner dig närmre din partner och känner att det är ni två. Samtidigt ger det en ökad känsla av livskvalitet och höjer humöret, säger Winther.

Annons

Han säger att det inte finns någon övre och nedre gräns för vad som är normalt.

– Vissa par kommer till mig och säger att det har gått mycket länge, och det kan bli kris i förhållandet när sexlivet inte fungerar. Det är en viktig del av förhållandet för väldigt många. Ju mer sex du har med din partner, desto mer sannolikt är det att du har den partnern resten av livet. Det behöver inte vara penetration, det kan vara mys, närhet och intimitet, förklarar han.

Det viktigaste är att man har empati för sin partner och accepterar att ni kan ha olika behov.

– Det bästa rådet är att sluta oroa dig för hur ofta du har sex och snarare fokusera på att uppleva glädje, njutning och bra kontakt med din partner när du har sex, säger Blessom.

3. Hur ofta ska man byta ställning?

Par som har varit tillsammans länge har ofta en favoritställning som de båda gillar och som de ofta använder. Det behöver inte vara negativt, men det är viktigt att tänka nytt då och då.

Annons

– Det finns inga regler för hur ofta du ska byta ställning, men alla har sina preferenser. Det är en bra idé att krydda till det lite, testa andra positioner och se vad ni gillar. Man måste inte nödvändigtvis testa kamasutra, men ni kanske vill variera lite, säger Winther.

Om man alltid har sex i samma ställning, varje dag, kan det snabbt bli tråkigt.

– Många nöjer sig med en ställning de gillar, men det finns ofta ställningar som kunde ha gjort något helt annat. Då missar ni något, förklarar han.

De flesta par har faktiskt bara tre eller fyra olika ställningar som de varierar mellan.

– Överraskande många människor har samlag i samma position varje gång de har sex, vilket också är helt okej, säger Blessom.

4. Hur länge ska man dejta innan sex?

När du träffar en person du gillar, och som gillar dig tillbaka, är det normalt att undra när det är bäst att ha sex för första gången. Är det smart att vänta till den tredje dejten, eller är det okej att ha sex den första natten?

Annons

– Det varierar. För vissa är det kärlek vid första ögonblicket och det känns rätt att ha sex vid första mötet. För andra kan det vara bra att veta vad man känner först och känna sig säkrare, säger Winther.

Så länge sex är friskt, säkert och sker i samtycke behöver det ena inte vara bättre än den andra.

– Om du har sex på en första dejt finns det alltid en risk att personen bara vill ha sex och ingenting mer. Men du vet aldrig. Om du vill ha sex på en första dejt, gör det. Om du å andra sidan är en person som lägger mycket känslor på sex kanske du vill vänta lite, säger han.

5. Bör man använda sexleksaker? Hur?

Många ser sexleksaker som något som används till solosex, onani, men detta behöver inte vara fallet.

– Du kan definitivt använda sexleksaker med din partner. Det kan vara väldigt bra, eftersom du varierar ditt sexliv och blir mer säker i din egen kropp. För vissa är det så att de alltid har sex under täcket med släckt ljus, men om du vågar utforska och vara nyfiken med din egen sexualitet kan du känna dig mer bekväm, säger Winther.

Annons

Han förklarar att man till exempel kan använda sexleksaken på sig själv medan partnern tittar på eller använda leksaken på varandra. Det kan göra sex mer lättsamt.

– Här är det bara fantasin som sätter gränserna. Testa det och se vad som fungerar för dig. När du använder sexleksaker med din partner är det viktigt att ni pratar om det, för att ta reda på vad den andra personens preferenser är, säger Blessom.

6. Är det normalt att drömma om sex med samma kön?

Många undrar om de är homosexuella om de drömmer om sex med någon av samma kön, och undrar om det är okej att experimentera lite. Det är helt normalt.

– Ja, det är ganska vanligt att drömma om sex med samma kön. Vid vissa åldrar tror jag att de flesta har några fantasier, särskilt tidigt i puberteten. Många drömmer, fantiserar och experimenterar, och det är okej, säger Winther.

Han säger att för pojkar är det ännu mer tabu, och att många tycker att de måste bestämma om de är homosexuella eller inte. Men samhället förändras lyckligtvis, och det blir lättare och lättare för pojkar att vara nyfikna på samma kön.

Annons

– Det är en helt normal fantasi, säger han.

7. Måste båda komma för att sex ska vara bra?

– Nej! Det är viktigt att individen får definiera vad som är bra och tillfredsställande sex. Om du mycket sällan, eller aldrig, upplever att komma, och detta inte upplevs som problematiskt, kan du fortfarande ha ett tillfredsställande sexliv. Det viktigaste är att du upplever glädje, njutning och bra kontakt med din partner och att du vågar göra vad du vill, säger Blessom.

Det är ofta lättare för män än för kvinnor att få orgasm, och många tänker att sex inte är bra om båda inte kommer.

– Vissa tycker att det är helt okej att inte få orgasm varje gång, och det gäller både män och kvinnor. För andra är det själva målet med sex, så det finns mycket stora individuella skillnader, förklarar Winther.

Det är bra att vara intim och nära en person du älskar, och många tycker att situationen är bra oavsett om de får orgasm.

Annons

– Om en av er inte kommer kan det bero på fel ställning eller att ni inte experimenterar tillräckligt bra. För vissa kvinnor är klitorisstimulering det viktigaste för att uppnå orgasm, och då kan det vara klokt att prova nya ställningar, uppmuntrar han.

8. Hur kan jag veta om jag har en könssjukdom?

– Gå till doktorn. En hel del sexuellt överförda sjukdomar märks inte alls, och du kan smitta andra utan att veta att du har det, säger Winther.

Vissa könssjukdomar orsakar symtom som obehag, sveda och klåda, medan andra inte orsakar några symtom.

– Till exempel märker du inte att du har HIV förrän en lång tid har gått, och detsamma gäller för herpes och klamydia. Man kan ha infektionen utan att få ett utbrott och kan smitta andra under tiden. Om du har ett aktivt sexliv och har sex med nya partners rekommenderar jag att du tar en koll hos läkaren, säger han.

Vissa könssjukdomar orsakar dock symtom, och du bör vara uppmärksam på dessa tecken:

Annons
  • Förändring i utlösning; mängd, konsistens, färg eller lukt.
  • Klåda och sveda i underlivet.
  • Vårtor, utslag eller öm hud i underlivet.
  • Sveda när du kissar.
  • Smärta i nedre del av magen.
  • Feber och slöhet.
  • Svullna lymfkörtlar i ljumsken.
  • Blödning mellan menstruationsperioder.
  • Smärta eller obehag under samlag.

9. Kan man få könssjukdomar från toalettstolar?

Många av oss har hört rykten om att man kan få könssjukdomar från toalettstolar eller från att dela handdukar och torka sig på intima delar av kroppen.

De flesta patogena organismer överlever bara en kort tid på toalettstolens yta, och för att en infektion ska utvecklas måste bakterierna överföras från toalettstolen till urinröret eller könsorganen, eller genom en sår på skinkorna eller låren.

– Det är möjligt, men sannolikheten är väldigt liten. Du måste vara på toalettstolen med könsorganen eller ha ett öppet sår, så det är inte något du borde oroa dig för, säger Winther.

Han säger att det ofta används som en dålig ursäkt, och att om din partner har fått en venerisk sjukdom är det mycket troligt att han eller hon har varit otrogen.

– Det är mycket liten sannolikhet att det finns andra orsaker, säger han.

10. Är det normalt att aldrig få orgasm?

– Jag har träffat flera kvinnor som aldrig har fått orgasm. Dessa är kvinnor i alla åldrar. Faktum är att så många som 10–20 procent av alla kvinnor aldrig har haft en orgasm, förklarar Blessom.

Annons

Svårigheter att få en orgasm är relaterade till kvinnors bristande kunskap om sin egen anatomi. Blessom säger att förvånansvärt många inte har kunskap om var de kan hitta klitoris, och om de inte hittar klitoris är det mycket svårt att få en orgasm.

– Kvinnor måste först förstå vad som ger njutning, och för att förstå det måste de först veta var klitoris är och hur de kan stimulera området på bästa möjliga sätt. Onani är en färdighet som måste läras på samma sätt som att gå, springa och cykla, säger hon.

Winther förklarar att själva utlösningen och känslan finns mellan benen, men att det inte är här orgasmen börjar.

– Du måste vara närvarande både mentalt och fysiskt. Det kan finnas fysiska skäl som gör det svårt, till exempel omskärelse eller med nedsatt känslighet, men mycket ofta sitter problemet mellan öronen och inte mellan benen, säger han.

Skälen kan vara många, till exempel att du inte kan slappna av eller att du har haft dåliga upplevelser tidigare.

Annons

– Många kvinnor och män är oroliga för kroppshets, tycker att allt ska se ut som på TV och i media och tänker på hur kroppen ser ut under sex. “Får jag en valk när jag ligger så, hur ser mina bröst ut nu?” Då kan du inte vara närvarande och njuta av sexet. Sådana saker kan blockera och göra det svårt att uppnå orgasm, säger Winther.

Slutsatsen är att de flesta saker är normala, sex är hälsosamt och bra så länge det är säkert och sker i samtycke, och att man bör koppla av och njuta av sin sexualitet.

Av: Marie Kvitrud/KK

Foto: TT

LÄS MER:

Annons