Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

10 saker nyblivna föräldrar vill att deras vänner ska veta

15 mar, 2019 
AvEmma Castman
Mamma och bebis ligger i sängen
Relationer påverkas när förutsättningarna förändras, men det behöver inte betyda slutet. Här är tio saker som nyblivna föräldrar vill att deras vänner ska veta – för att lyckas hålla vänskapen vid liv.
Annons

När ens närmaste vänner skaffar barn lämnar det en med väldigt mycket känslor – speciellt när man inte alls befinner sig på samma plats i livet. Oundvikligen petas man ner från tronen som en av de viktigaste personerna i de nyblivna föräldrarnas liv. Samtidigt som samtalsämnena byts ut och sättet att umgås på förändras – vare sig man vill eller inte.

Men att ett barn skulle komma i vägen för äkta vänskap stämmer inte. Det handlar om att lita på kärleken till varandra och komma ihåg att den här typen av förändring är påfrestande för alla parter. Här är tio saker alla nyblivna föräldrar vill att deras vännerna ska veta:

1. Vi saknar er – verkligen

Tro oss, vi saknar er precis lika mycket som ni saknar oss. Att anpassa sig till att bli förälder och ta hand om ett barn tar tid – men det betyder inte att vi i samma stund slutar bry oss om er. Det kommer ta tid för oss att hitta nya rutiner, skapa balans och få till en vardag, men snälla håll ut. För vi saknar er – på riktigt.

Annons

2. Nej, barnen är inte det enda vi bryr oss om

Som nyblivna föräldrar är allt så nytt, och vi känner att det här måste få ta tid. Så även om det verkar som att vår nya lilla familj är det enda som upptar vår tankeverksamhet just nu kan vi garantera att så inte är fallet. Som med allt annat nytt försöker vi bara hitta rätt.

3. Vi bryr oss fortfarande om er vardag

Även om vår vardag ter sig väldigt olika just nu vill vi fortfarande vara involverade i era liv. Vi törstar efter att höra er berätta om sådant som upptar er tid, skratta åt pinsamma historier från jobbet och få bistå med råd och stöttning i uppfyllandet av era drömmar. Frågar vi inte på länge handlar det inte om ointresse utan om att tiden inte alltid räcker till. Inget försvar, men förhoppningsvis något som bidrar med en förklaring.

4. Var inte rädda för att bli en del av vår vardag

På samma sätt som ni vill att vi ska fortsätta umgås som vanligt hade vi verkligen uppskattat om ni hade velat bli en del av vår nya vardag. För även om ett glas ljummet vin hemma i vår nerfläckade soffa känns långt ifrån ett iskallt glas bubbel på stan lovar vi att det är ganska mysigt.

Annons

5. Vi tycker också att våra barn kan vara äckliga

Även om vi mer ofta än sällan predikar om hur otroligt vårt lilla mirakel är förstår vi också att det inte är verklighet för alla. Kräk, bajs, snor och oförutsedda nysattacker är inte supercharmigt för någon. Och även om vi verkar se förbi att vårt barn spyr ner hela vår rygg är vi fullt medvetna om vad som pågår. Som föräldrar är vi dock programmerade för att bli mindre påverkade av deras beteende än vad andra blir – och tur är väl det.

6. Vi dömer inte er som inte har barn

Även om vi känner att livet fick en ny mening efter att vi fick barn betyder det inte att vi ser ner på er som inte är på samma plats i livet. Tvärtom. Vi ser upp till er och är väldigt tacksamma över att vårt barn får omge sig av människor som går sin egen väg och väljer livet. Allt är inte för alla, och så ska det få vara.

7. Och vi är inte heller avundsjuka på er

Å andra sidan är det inte som så att vi sitter hemma och avundas er som har valt friheten. Vi älskar det här och är väldigt nöjda med vår tillvaro. Som sagt – allt är inte för alla och det är det häftiga med livet.

Annons

8. Anledningen till att vi pratar om våra barn är för att de är vår vardag

Som förälder möts man ofta av kritik för att man bara pratar om sitt barn. Men anledningen till att vi gör det är för att det är vår vardag just nu. Slutar vi däremot lyssna på era berättelser, eller avbryter mitt i en konversation för att visa bilder på när vår bebis dricker välling – då finns det belägg för att sätta ner foten och ifrågasätta vårt beteende.

9. Men vi längtar också efter att bara få snacka skit med er

Men om vi, mot förmodan, lyckas få barnvakt och bokar in en kompisdejt på stan är det självklart att vi inte kommer traggla ihjäl oss om vårt lilla mirakel där hemma. Vi lovar.

10. Vi kommer komma tillbaka

Som sagt – som nybliven förälder tar det ett tag att komma in i rutiner och skapa balans. Men så fort det finns utrymme för annat kommer vi att finnas där. Säkert inte på samma sätt som innan vi fick barn, men på ett sätt som fungerar för oss. För från djupet av våra hjärtan – ni är en väldigt stor del av våra liv och så hoppas vi att det kommer förbli.

Foto: TT/Shutterstock
Artikelinspiration: Bustle

Läs mer:

Annons