Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

16 varningstecken på att du lever i en ohälsosam relation

27 jun, 2018 
AvThowe Wagner Larsson
FotografPEXELS
Ingen relation är perfekt och ibland kan det vara svårt att veta var gränsen går mellan ett sunt och osunt förhållande. Här är några varningssignaler du bör vara uppmärksam på.
Annons
3 bråk som kan betyda att er relation är på väg att ta slutBrand logo
3 bråk som kan betyda att er relation är på väg att ta slut

Att leva i en missunnsam relation är otroligt energikrävande och sårande och tecknen nedan är tvärtemot vad en hälsosam och lycklig relation är.

Läs igenom dessa 16 tecken och om du känner igen dig i flera av dem bör du fundera på hur hälsosam er relation är och vad du kan göra för att må bättre.

Kom ihåg: du förtjänar att vara älskad och att bli behandlad med respekt. Om du behöver prata med någon eller vill få hjälp, kontakta Kvinnofridslinjen eller besök Unizon eller ROKS för att hitta närmaste kvinnojour.

Fundera över hur hälsosam er relation är om din partner…

1. Är kontrollerande

Han eller hon vill veta vem du pratar med, vem du umgås med, vilka vänner du har på Facebook, var du är och vad du gör. Din partner blandar sig i dina studier och/eller ditt arbete eller försöker hindra dig från att ha bra kontakt med din familj och dina vänner.

Annons

2. Agerar oförutsägbart

Han eller hon får plötsliga utbrott utan någon konkret anledning och reagerar helt olika på samma situation från gång till gång. Vad personen sa i går gäller inte i dag och din partners humörsvängningar gör att du aldrig kan veta vad som ska hända härnäst.

3. Ofredar dig sexuellt

Din partner tvingar dig att ha sex då du inte vill eller tvingar dig att gå med på sexuella handlingar som du tycker är obehagliga.

4. Får dig att verka galen

Personen förnekar saker som ni båda vet har hänt, till exempel att han eller hon har kränkt dig och påstår att du ljuger eller inbillar dig. Din partner får dig att tvivla på det du hört och sett, till och med tvivla på ditt förstånd.

5. Hotar om fysisk skada

Din kärlek slår sönder saker i ert hem, hotar att skada dig eller någon du tycker om eller kör bil så fort och vårdslöst att du fruktar ditt liv när hen är arg.

6. Förväntar sig och kräver omöjliga saker av dig

Din partner kräver orimliga saker av dig, t.ex. att du ska vara sexuellt tillgänglig hela tiden. Du ska släppa allt du har för händer så snart han eller hon vill ha någonting av dig och är aldrig nöjd hur mycket du än anstränger dig.

Annons

7. Kallar dig vid kränkande namn

Han eller hon kallar dig nedsättande ord.

8. Undanhåller sina känslor

Den du delar livet med undanhåller sina känslor och kan tiga flera dagar i rad utan att tala om vad som är fel. Han eller hon tycker att många saker inte angår dig och vägrar planera framtiden med dig eller vägrar visa ömhet. Försöker du få till ett samtal så tiger personen eller svarar något som t.ex: ”Det finns inget att prata om” eller ”du är ändå inte intresserad”.

9. Anklagar dig och behandlar dig som om du vore hans fiende

Han eller hon anklagar och förebrår dig och behandlar dig som om du vore en fiende.

10. Verkar blockerande och avledande

När du försöker prata med personen om något du tycker är viktigt så blockerar han eller hon dig.

11. Trivialiserar dina känslor

Det du tycker är viktigt är bara strunt. Det du lyckats med betyder ingenting och partnern trycker ner dina tankar, känslor och det du lyckats med.

Annons

12. Anser att du har fel, hela tiden

Du uttrycker dina åsikter eller berättar om hur du upplever något men din partner säger bara emot och hävdar att du har fel.

13. Gör sig rolig på din bekostnad

Din partner säger saker som kränker eller sårar dig och när du talar om det så får du höra ”tål du inte ett skämt eller?”.

14. Glömmer och ignorerar

Han eller hon ”glömmer bort” det ni kommit överens om och gör aldrig de saker hen lovat dig.

15. Kritiserar och anklagar dig

Din kärlek kritiserar och anklagar dig för en massa saker. Du är för känslig, för uppkäftig, för tjock, för smal, för pratsam, för tystlåten. Du är korkad. Du är aldrig nöjd. Kritiken kan också komma mer inlindad som ”goda råd”, när hen gör sken av att ”vilja hjälpa dig att förbättras”. Hen kan också berätta om dina misstag då ni umgås med andra och få dig att känna dig dum.

16. Ger dig order

Han eller hon pratar till dig som om du vore din partners tjänare. Exempel: ”Städa upp här”,”Du tar inte på dig de där kläderna!”, ”Nu går vi!”, ”Ingen diskussion!”

Lever du i ett förhållande som präglas av våld?

Det går att få hjälp, till exempel genom att kontakta brottsofferjouren, 0200-21 20 10, eller en kvinnojour på din ort. Till Kvinnofridslinjen, 020-50 50 50, kan du ringa dygnet runt för att prata.

Annons