5 tips på romantiska sätt att fira Alla hjärtans dag
1:03

Efter reklamen: 5 tips på romantiska sätt att fira Alla hjärtans dag

(1:03)

Slå på ljud

Kring Alla hjärtans dag blir samhällets fokus på parrelationer som allra störst – det ska firas, köpas presenter och överraskas. Alla ska lägga upp bilder på hur kära de är i sin man, fru, pojkvän, flickvän, partner. Men i många relationer är det kanske inte mer presenter eller middagar som behövs, utan bättre kommunikation.

Maya Maria Brown.

Abraham Engelmark

Maya Maria Brown är relationsexpert på appen Coupleness, och hon menar att nyckeln till lyckliga relationer är just att kunna prata ordentligt med varandra.

– Kommunikation är viktigt i en relation – faktum är att kommunikationsproblem är de vanligaste orsakerna till skilsmässa eller separation. Det finns många fördelar med att kunna kommunicera med varandra: man förstår varandra, kan hantera konflikter bättre eller till och med undvika att hamna i vissa av dem, och man känner sig sedd och förstådd, säger hon.

Därför lever Sissela Kyle och kärleken som särbor – efter 16 år långa relationen

Vanligaste misstagen i relationer

Trots att det är så viktigt är det lätt att börja prioritera bort de riktiga samtalen i vardagslivet – istället ligger fokus på barn eller jobb, och relationen kommer i andra hand. Att vi bär med oss sättet våra föräldrar kommunicerade med varandra och tar in det i våra egna relationer är också vanligt.

– Vi härmar ofta det vi har vuxit upp med, så det är lätt att ha dåliga vanor utan att man är medveten om det. Var uppmärksam på vad det är ni kommunicerar kring – ofta är det logistik, arbete och barn, istället för att vi uppskattar varandra och delar våra drömmar och känslor. Det är också lätt hänt att vi håller inne våra negativa känslor för att vi vill undvika konflikt, men när vi håller inne vad vi känner så är det lätt att bli bitter.

Anna Holmlund visar upp sin nya kärlek – livet efter kraschen

Undvik vanliga fällan

Maya Maria Brown konstaterar att man inom forskning pratar om den destruktiva kommunikationens ”fyra ryttare” – att kritisera, gå i försvarsställning, ignorera samt uttrycka förakt – och att alla relationer bör sträva mot att inte kommunicera på det sättet.

– Icke-verbal kommunikation är också viktigt, som att ha ögonkontakt. Hur vi kommunicerar utan ord kan också bygga murar. Sen är det viktigt att reparera relationen efter att man har bråkat klart. Då bör man mötas i närhet, ta ansvar och bygga upp sin kontakt igen.

Om man tycker det känns jobbigt att prata om saker, vad ska man göra då?

– En bra plats att börja på är att utforska varför man tycker det är jobbigt. Det är förståeligt att ha spärrar man kämpar med. Det kan vara för att det var så man växte upp med familj, kulturella normer, eller kanske att man öppnat upp om sina känslor tidigare och att det inte gick bra.

Maya Maria Browns bästa tips för att kommunicera bättre

  1. Terri Orbuch, som kallas för Kärleksdoktorn, rekommenderar att alla par ska ta 10 minuter varje dag åt att prata om något annat än familjen, sysslor, jobbet eller relationen. Prata om framtidsdrömmar, era hobbys eller gamla minnen, bara ni tar tio minuter åt att uttrycka er. Då kan man alltid lära sig mer om sin partner.
  2. Kolla läget med varandra varje vecka. Söndagar är en bra dag att ta 30 minuter åt att prata igenom förhållandet – vad vi är tacksamma över, veckan som kommer eller att återanknyta efter en konflikt.
  3. Att skriva dagbok kan vara ett bra sätt att kommunicera. I Coupleness-appen finns det en gemensam dagbok, där man delar sina anteckningar och känslor med sin partner. Det kan kännas lättare än att ta det öga mot öga.
Mest läst