Det kan vara roligt att vara upptagen och ha mycket att stå i, men det finns flera skäl till att även boka in lugn ensamtid i mer än ett par timmar. Att göra ingenting är faktiskt ett sätt att ta hand om sig själv och sitt välmående.

Läs även Bästa sättet att minska stress och bli lycklig? Städhjälp och takeaway!

Ensamtid ger dig tid för eftertanke och möjlighet att varva ner. När du är avslappnad kan det leda till flera nya vanor och insikter. Dessutom behöver ”ingenting” inte tolkas bokstavligt – du kan lika väl göra något avslappnande som att titta på tv-serier, påta i trädgården eller få en massage.

Så ta på dig din pyjamas och stanna hemma hela helgen – här är fem hälsofördelar med att göra absolut ingenting!

1. Det ger din hjärna en omstart

Det är viktigt för såväl kroppen som hjärnan att få vila och ta det lugnt ibland. När du låter hjärnan vila kan den återställa sig och det kan bli lättare att skingra tankarna och börja på ny kula.

2. Det förbättrar koncentrationen

Vardagen är full av distraktioner och många har flera bollar i luften samtidigt. För att förbättra koncentrationen och bli mer effektiv behöver alla göra ingenting ibland. Din koncentration förbättras när du lär dig att slappna av och låta bli att vara upptagen jämt.

3. Du blir mer kreativ

Att göra ingenting kan för vissa vara avslappnande medan andra känner sig uttråkade av det. Oavsett vad du tycker om ensam- och vilotid så ger det dig en kreativ boost när du låter bli att fokusera på något specifikt och istället låter tankarna flyga fritt i hjärnan.

Läs även Älskar du att vara själv? Då är du smartare än andra!

4. Du blir mer produktiv

När såväl koncentrationen som kreativiteten förbättras blir du även mer produktiv. När du lär dig fokusera kan du utföra saker snabbare och smidigare även när du samarbetar med andra.

5. Du upptäcker nya sidor av dig själv

När du låter tankarna vandra fritt hinner du tänka på sådant du i vanliga fall tränger undan i hjärnan. När du får tid för dig själv och får distans till andras åsikter kan du även få en bättre förståelse för vem du är, vad du gillar och vad du vill i livet. Det kan å sin sida leda till bättre självförtroende och en starkare känsla av mening i livet.

Foto: IBL/Shutterstock
Källor: Psychology Today, The Guardian, Elite Daily

Läs även Ikea lanserar ny kollektion som ska få oss att varva ner – se bilderna

Artikeln publicerades först på MåBra.

 

Mest läst