Trivs du bäst i ditt eget sällskap? Kan du räkna dina nära vänner på en hand? Då kan du faktiskt vara smartare än genomsnittet. Det visar i alla fall en ny studie publicerad i British Journal of Psychology, som en gång för alla slår fast det introverta anat hela tiden.

Studien bygger på enkätsvar från 15 000 människor mellan 18-28 år, och resultatet visar på att människor som bor i tätbefolkade områden generellt sett är mindre tillfreds med sina liv och att lyckan ökar ju mer de umgås med nära vänner.

Men, det finns ett undantag enligt forskarna. För personer med hög IQ är det tvärtom. De blir nämligen mindre negativt påverkade av en hög befolkningstäthet samtidigt som de inte har ett lika stort behov av att umgås med vänner. Personer med hög IQ blir faktiskt mer missnöjda med livet om de umgås med vänner för ofta.

Enligt forskarna beror det här på hur människan hade det långt bak i tiden – då våra förfäder rörde sig på den afrikanska savannen. Då var befolkningstätheten låg och kontakten med andra var livsnödvändig.

Forskarnas hypotes är att smarta människor har lättare att anpassa sig till den moderna världen där vi slåss om utrymmet, och vi inte har samma livsnödvändiga behov av nära vänner längre.

503 Service Unavailable

Läs även:
15 tecken på att du är en extrovert introvert

8 saker du aldrig ska säga till en introvert

5 saker som händer när en extrovert och en introvert är vänner

Källa: Elitedaily Foto: IBL

Artikeln publicerades först på MåBra.