Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

6 tecken på att du är stressad – utan att veta om det

18 jan, 2022 
AvAino Oxblod
FotografPExels.
Gnisslar du tänder, svettas ovanligt mycket eller tappar mer hår än du brukar?
Då är risken att du är under hög stress – kanske utan att veta om det.
Annons
TV: 5 saker som får dig att stressa ner och återfå ny energiBrand logo
TV: 5 saker som får dig att stressa ner och återfå ny energi

Vi är många som lever under hög stress och tunga påfrestningar i dagens samhälle – vi ska vara högpresterande på jobbet, perfekta föräldrar, ha ett rikt socialt liv och gärna meningsfulla hobbys. Lägg sedan till en världstäckande pandemi med allt vad det innebär, och det är inte konstigt att en stor del av befolkningen känner sig stressade.

Men ibland är det svårt att tyda kroppens signaler, och vi kan ha utmaningar med att förstå att vi är så stressade att det tar sig fysiska uttryck. Här är sex kroppsliga beteenden som kan vara en varningslampa på att du borde sänka tempot.

Du gnisslar tänder

Den vanligaste anledningen till att gnissla tänder är att vi är stressade. Om du märker att du biter eller klämmer ihop käkarna omedvetet när du sover eller under dagen så kan det bero på stress. Du märker detta om du vaknar och känner dig öm eller trött i käken. Är det ett återkommande problem kan det vara bra att ha en bettskena för att skydda tänderna.

Annons

Du svettas alltid mycket

Det finns flera olika saker som orsakar svettningar – träning, varma temperaturer, eller att hjärnan upplever ett hot. När fly eller fäkta-instinkterna drar igång svettas vi ut vätskorna, för att inte bli kissnödiga under en hotfull situation. Men om du svettas hela tiden så kan det vara ett tecken på att du har ångest.

Du tappar mer hår än vanligt

Det här känner nog många igen som varit utbrända eller på annat sätt levt med hög stress under lång tid. Känslomässig kris kan påverka hur håret växer. Hårlossning är dock ofta fördröjd – det är vanligt att tappa hår 6-12 veckor efter en traumatisk händelse.

Du får röda fläckar

Om du inte lider av allergier men ändå drabbas av röda utslag eller fläckar på huden är det inte otroligt att det rör sig om stress. De är till och med möjligt att få röda fläckar inne i munnen av stress.

Dina ögon rycker

Stress och påfrestningar kan få hjärnan att skicka ut ovanliga signaler till ansiktets muskler. Det kan i sin tur göra att ögonlocket börjar rycka okontrollerat. I sällsynta fall kan ryckningarna pågå i flera veckor.

Du är alltid törstig

Om du konstant är törstig utan att ha ätit salt mat, se då över din mentala hälsa. Långa perioder av stress blockerar spottkörtlarna och gör att du blir torr i munnen.

Se också: 6 kroppsliga tecken på att du bör byta arbetsplatsBrand logo
Se också: 6 kroppsliga tecken på att du bör byta arbetsplats
Annons