Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Kvinnor med kraftigare lår lever längre

21 dec, 2021 
Att ha kraftiga lår och breda höfter kan göra att du lever längre.
Det visar forskning som har publicerats i den medicinska tidningen BMJ.
Avhandlingen slår fast att fördelningen av kroppsfett på olika delar av kroppen kan påverka livslängden.
Annons
5 myter om kroppen – som vi avfärdar här och nuBrand logo
5 myter om kroppen – som vi avfärdar här och nu

Har du kraftigare lår, breda höfter men smalare midja? Grattis, det kan innebära att du kommer leva riktigt länge. En studie, som har publicerats i den medicinska publikationen BMJ, visar att fördelningen av kroppsfett på kroppen påverkar livslängden. 2,5 miljoner människor har deltagit i studien, där man har mätt relationen mellan kroppsfett på olika delar av kroppen, och hur länge personerna har levt.

Det tydligaste man kan se i studien är att ju mer fett man har kring magen, desto större är risken att dö i förtid, även om du inte har så mycket fett på kroppen i övrigt. Forskare kan också slå fast att det går att dra paralleller mellan kraftigare lår och breda höfter, och en längre livslängd.

Annons

Att ha mycket fett på magen är en större indikation på dålig hälsa än vikt i stort, och bör tas i större beaktande än exempelvis BMI, som inte tar hänsyn till vart på kroppen fettet sätter sig, skriver Fatherly.

Så stor skillnad gör bredare höfter

I studien har man låtit deltagarna mäta olik delar på sin kropp – midjemått, skillnaden mellan midja och höfter samt kroppsform. Så lite som en skillnad på 10 centimeter i midjemått kan ändra risken att dö i förtid med 11 procent. Att öka omkretsen kring höfterna med tio centimeter kan istället minska riskerna att dö för tidigt, och fem centimeter ökad omkrets på låren minskar risken att dö för tidigt med 18 procent.

Forskarna menar att när höfter och lår blir kraftigare så har det inte bara med kroppsfett att göra, utan indikerar också muskler. En ökad omkrets i midjan är förknippad med större risk för exempelvis diabetes, hjärtattacker och hjärtproblem, medan en päronformad kropp snarare kopplas till god hälsa.

Alla mår såklart bra av att röra på sig och äta hälsosamt och vitaminrikt, men förbanna inte dina kraftigare lår eller breda höfter – de kan tyda på att du kommer leva länge.

The Storytellers – Lyssna med SannaBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Sanna
Annons