Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

9 enkla sätt att bli lyckligare varje dag!

11 maj, 2017 
AvAnaïs González Cruz
Ett av de viktigaste sakerna för vårt välmående är att vi tar hand om oss själva, umgås med vänner och ger oss tid till återhämtning. Här är nio enkla vardagsknep som kommer att få dig att må bra i år.
Annons

Ibland räcker det med några små, enkla förändringar för att göra stor skillnad. Här är 9 enkla sätt att må bättre och öka din vardagsglädje.

1. Förbered din morgon kvällen innan

Morgonen sätter tonen för hela din dag – så se till att den blir så stressfri som möjligt. För det är ju ingen skön känsla att rota efter kläder i garderoben när bussen går bara några minuter senare.

Förbered dig istället kvällen innan. 10 minuter är allt som behövs! Välj ut plaggen för morgondagen, packa din väska och plasta in en macka om du ofta skippar frukosten.

2. Stäng av notiserna på mobilen under natten 

Koppla ner och koppla av. Aktivera ”Stör Ej”-funktionen på din mobil när det är dags att sova för att inte vakna mitt i natten av en oviktig notis. Natten är den enda tiden på dygnet när din kropp verkligen får stänga av helt och då borde även din mobil vara avstängd.

Orolig för att missa ett samtal vid en nödsituation? Med funktionen kan du tillåta att uppringningar från särskilda personer kommer fram trots ”Stör Ej”-läget.

Annons

3. Hitta ditt eget smultronställe

Ibland känns det som att dagarna flyter ihop när man arbetar. Vi tillbringar majoriteten av vår tid på jobbet eller i hemmet och då kan lite miljöombyte bryta tristessen.

Hitta en annan plats som bara är din där du trivs. Det kan vara ett mysigt fik, ett bibliotek eller kanske ett gym. Huvudsaken är att det är en omgivning som får dig att må bra!

4. Omge dig med rätt människor 

Ta en titt på din bekantskapskrets. Andra människors sinnesstämningar påverkar oss mer än vi tror och en vän som ständigt är negativ eller manipulerande kan suga musten ur en helt.

Umgås istället med den där kompisen som gör dig glad – då blir du på köpet en härligare person för din omgivning. Studier visar faktiskt att vi blir lyckliga av svetten från glada människor, hur konstigt det än låter.

5. Andas ut när stressen kommer

Vi stöter dagligen på situationer som ökar vår stressnivå. Det kan vara en försening i kollektivtrafiken, en uppsats som ska lämnas in eller en dejt som du egentligen sett fram emot. Kort sagt – vad som helst.

Annons

Vid stress andas vi snabbare och får en så kallad ytlig andning högt uppe i bröstkorgen. Försök att stanna upp när du känner dig stressad. Ta några djupa andetag och andas ut. Det kommer ordna sig.

6. Gör något du gillar – varje dag

Det är lätt att glömma bort sig själv när vardagen tickar på. Avsätt lite egentid varje dag som bara handlar om vad som gör DIG lycklig. För när gjorde du det senast?

Ta ett bad, lyssna på musik eller läs den där boken som du velat börja på så länge. Du är trots allt den viktigaste personen i ditt liv!

7. Våga slappa 

Vi får ofta skuldkänslor när helgen rusat förbi och vi egentligen inte gjort någonting. Men man måste faktiskt våga slappa då och då.

Lyssna på din kropp om du är trött – att ladda batterierna är superviktigt, särskilt när du har en ny arbetsvecka framför dig.

bad

8. Fira dina små segrar 

Att haka upp sig på det du anser vara misslyckanden hjälper ingen, särskilt inte dig själv. Och tyvärr är det en ovana som alltför många av oss har.

Annons

Fokusera istället på dina små segrar. Är ditt nyårslöfte att komma i form? Kom ihåg att det är en gradvis förändring som inte sker över en natt. Se istället alla träningspass som ett delmål – varje pass är en liten seger i sig. Då blir det också enklare (och roligare) att nå ditt stora mål.

9. Var tacksam för de bra sakerna i ditt liv 

Om vi ständigt tänker på allt negativt runt omkring oss så blir det också det enda våra hjärnor registrerar. Men det finns så mycket positivt också – du måste bara lära dig att uppskatta det.

Ett tips är att varje kväll skriva ner tre saker från dagen som du är tacksam och glad över. Och den här sortens hjärngympa är faktiskt riktigt hälsosam. Förutom en ljusare syn på tillvaron har studier också visat att ett optimistiskt tänkande minskar antalet stresshormoner i kroppen.

Källa: Lifehack, Allure

Bilder från Shutterstock

Läs även

Annons