Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Experten: Så stärker du kärleken till dig själv

05 feb, 2024 
AvSofia Ståhl
Sofia Ståhl krönika.
Sofia Ståhl skriver om hur hon stärkt kärleken till sig själv och kommer med tips på hur man kan starta resan för att förstärka kärleken till sig själv.
Annons
Är du snäll mot din kropp? Asabea Britton och Angelica Svanström om självkärlekBrand logo
Är du snäll mot din kropp? Asabea Britton och Angelica Svanström om självkärlek
https://inviso.rampanel.com/ram/Inviso?i=31653&c=64&t=5&cg=1&r=0&rdir=1https://www.apotekhjartat.se/varumarken/l300/?utm_source=Aller&utm_medium=Native-ad&utm_campaign=promotion

Mamma skrattade högt när hon sade ”1, 2, 3” och tryckte igen bildörren med en dov smäll. Vi skrattade också, jag och mina tre vänner som satt inklämda i den gamla kombin med packning upp till öronen. Ändå envisades vi med att stanna vid den norska gränsen för att ”handla billig mat” så det trängdes matkassar med fryst fisk vid nackstöden.

Jag hade packat ner hela mitt liv för andra gången någonsin. Efter att ha blivit dumpad och hjärtekrossad ville jag bara bort från Hedemora. Bort från jobbiga minnen och ingen framtidstro. Ta något slags revansch på mig själv för att visa att jag kunde. Det spelade ingen roll att en av oss glömde plånboken så vi fick vänta på en öde landsväg i en timme innan en snäll pappa kom körandes med den. Den nio timmar långa resan var säkert det roligaste jag upplevt där och då, hög på mitt eget mod.

Sofia Ståhl.
Sofia Ståhl.

Vi kom fram mitt i natten och släpade in väskorna i vårt nya gemensamma hem. Dagen efter jagade jag min kompis med en osthyvel för att det var kul, vi hängde tvätt i fönstret och kokade ägg i vattenkokaren. Jag nästan svävade fram mellan jobbet på kaffebaren och det raggiga utelivet. Vi festade, folk hade sex på köksbänken, någon var olyckligt kär i en gotlänning och jag köpte guldhamstern Prins Jörgen spontant. Jag gav mina vänner orimligt mycket gratis glass på jobbet och tittade lyckligt på min spegelbild i fönstret när jag öppnade kaffebaren på morgonen. Tänk att jag kommit så långt, att jag kom hit. Att jag bodde i ett kollektiv i Oslo, åkte tunnelbana OCH pendeltåg till jobbet och kunde göra hjärtan i caffè latte. Fy fan vad stolt jag var!

Annons

Reflektera kring längtan och stolthet

Det är lätt att se vart man ännu inte tagit sig – stanna upp och se hur långt du kommit. Var befann du dig för 1, 3, 10 år sedan? Hur mycket har du lärt dig längs vägen? Kanske är det du gör/har/kan nu något du drömde om förut?

Skriv ner positiva saker.
Skriv ner saker som väcker stolthet inom dig.

Bjud in dig själv

Skriv ner något som väcker stolthet i dig. Skriv målande och ocensurerat utan minsta tillstymmelse till jantelag. Skriv detaljerat så du får uppleva flera dimensioner och känslor. Bjud in dig själv ordentligt. Läs sedan det du skrivit och tillåt dig att känna den varma pirrande känslan av stolthet. Till dig, från dig.

Hur ser din framtid ut?

Fantisera framåt. Vad längtar du efter? Om du får drömma fritt, längta fritt, måla framtiden fritt – hur ser det ut? Om du släpper alla praktiska hinder, dina nuvarande familjekonstellationer och relationer. Var finns din längtan? Tillåt dig total frihet i fantasin och utforska om det finns något där som du kan fånga upp och långsamt (nu eller senare) implementera i ditt liv, så som det är eller någon version av det.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons