anders hansen smartphone

Att vårt användande av skärmar som mobiltelefoner och surfplattor ökar har nog ingen missat, liksom ingen kan ha undgått larmen om hur det kan påverka hälsan negativt. Bland annat bidrar de till att vi sover sämre, framförallt unga, och gör att vi umgås mindre i verkliga livet utan håller oss på sociala medier – vilket gör att vi känner oss mer ensamma. Dessutom rör vi mindre på oss och får en förskönad bild av verkligheten vilket kan leda till depression hos vissa.

I genomsnitt tittar vi i våra telefoner tre timmar om dagen, vissa mer och vissa mindre. Hjärnforskaren och överläkaren i psykiatri Anders Hansen har i en tidigare intervju med MåBra sagt att omkring 30 minuter om dagen på sociala medier verkar vara en gyllene medelväg – alltså bara en sjättedel av genomsnittsanvändandet.

Och vissa av oss är mer benägna att hålla hårt i mobilen än andra. I sin bok Skärmhjärnan skriver Hansen att det finns något som kännetecknar de som är allra mest mobilberoende.

”När forskare undersökte mobilvanorna hos närmare sjuhundra universitetsstudenter kom de fram till att en tredjedel var så beroende att de inte kunde hålla sig ifrån mobilen ens på nätterna, med följden att de var trötta på dagarna. Bland ”storkonsumenterna” fanns framför allt individer med drag av typ a-personlighet”, skriver han i boken.

Vad är A-personlighet?

I psykologin finns det flera sätt att dela in människor i personlighetstyper, en av dessa är ABCD-typologin. Enligt denna kan alla delas in i fyra grupper: A, B, C eller D. Såhär kan man beskriva de fyra olika grupperna:

Typ A: Är prestations- och tävlingsinriktad, en handlingsmänniska som är risktagande, har vad som kallas typ A-beteende.

Typ B: Är mer lugn, avspänd, flexibel och reflekterande, vilket kallas typ B-beteende.

Typ C: En detaljinriktad, noggrann, uppgiftsinriktad person som lätt blir överdrivet petig, en perfektionist.

Typ D: En avvisande, betryckt typ, som har benägenhet att bli depressiv eller deprimerad.

En person kan ofta ha drag av två eller flera av dessa typer. Så här skriver Ander Hansen vidare om typ A-personer:

”…tävlingsinriktade personer med dålig självkänsla som utsätter sig själva för mycket stress. Personer med en mer tillbakalutad och avslappnad inställning till livet – typ b-personligheter – hade överlag inte samma problem med mobilberoende.”

Stämmer beskrivningen in på dig eller någon i din närhet? Då kan det vara läge att se över dina skärmvanor, och om nödvändigt sätta en gräns för ditt skärmanvändande, eller varför inte köra en digital detox?

Källa: Skärmhjärnan av Anders Hansen, Psykologiguiden.se  Foto: TT

 

Läs mer:

Anders Hansens tre bästa tips för att få hjärnan att må bra

Anders Hansen: Därför kan du inte lägga ifrån dig telefonen

Anders Hansen avslöjar hjärnans hemligheter i nytt program i SVT

Hjärnan hinner inte med – 3 stresstriggers i vardagen

Mest läst