Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Är det farligt att dricka för mycket vatten?

12 aug, 2019 
AvRebecka Gustavsson
Det händer om du dricker för mycket vatten.
Det pratas ofta om de positiva effekterna av att dricka vatten, men kan man dricka för mycket? Nu reder vi ut begreppet vattenförgiftning och hur du undviker det.
Annons

Ofta får vi höra hur viktigt det är att dricka vatten. Speciellt under sommartider, när du tränar eller vid andra tillfällen då kroppen kan förlora mycket vätska och du behöver fylla på balansen igen. Men sällan pratar vi om det negativa effekterna av att förtära för mycket. För vad händer med kroppen när vi dricker för mycket vatten? Här reder vi ut begreppet vattenförgiftning.

Vad händer om man dricker för mycket vatten?

Det är ovanligt och det kan låta konstigt men du kan faktiskt bli förgiftad av att dricka för mycket vatten. Läkartidningen beskriver vattenförgifting, eller hyponatremi som det också heter, som ett tillstånd där vätskebalansen i kroppen har rubbats på ett eller annat sätt.

Men du kan ta det lugnt, det krävs nämligen väldigt mycket för att du ska bli vattenförgiftad. Det handlar om att förtära flera liter vatten under en kort period. Det som kan hända då är nämligen att din lever inte klarar av att hantera mängden vätska. I stället samlas vattnet i celler som sedan sväller och ökar i volym, viket kan medföra symptom som illamående, svimningar och i extrema fall döden. Vattenförgiftning, eller hyponatremi är något som främst drabbar idrottare som ökar sitt vattenintag under fysisk påfrestande prestationer, så som träning eller tävlingar.

Annons

Hur mycket vatten ska man dricka per dag?

Det rekommenderade vattenintaget för en frisk människa är cirka två liter per dag. De flesta av oss klarar av att dricka lite mer och även lite mindre utan att det påverkar kroppen negativt på ett märkbart sätt. Det bästa är alltid att lita på din kropp och lyssna på dess signaler, drick vatten när du är törstig och var inte rädd för att dricka lite extra i de fall du behöver det. Men var som sagt försiktig med att hälla i dig mängder med vatten vid ett och samma tillfälle, speciellt efter en längre fysisk aktivitet.

Läs mer:

Annons