1:22

Efter reklamen: 5 oväntade fördelar med att äta mer gurka

(1:22)

Du sitter på en lunchrestaurang och bordsgrannen sörplar i sig soppan – du håller på att bli galen och kan inte för allt i världen ignorera ljudet.

Eller så kanske din dejt smaskar i sig middagen och ljudet irriterar dig så till den milda grad att du inte kan tänka på något annat.

Om du känner igen dig är det troligt att du lider av den okända diagnosen misofoni.

Blir du galen när någon sörplar?

Suzanne Tucker

Var femte person kan vara drabbad

Trots att många inte känner till diagnosen är det många som är drabbade – BBC hänvisar till en studie från Newcastle University från 2014 som visar att så många som 20 procent av världens människor kan lida av diagnosen.

Det är alltså var femte person.

Här är kroppsdelarna du förmodligen borde tvätta bättre

Det hela tros bero på att den del av hjärnan som binder samma sinnena med känslorna är överaktiv och kopplad till andra delar av hjärnan på ett annorlunda sätt. Det gör att helt vanliga ljud kan skapa kraftiga reaktioner som ilska, panik, rädsla och ångest.

Många olika ljud kan trigga människor med misofoni – som när någon knäcker sina fingrar eller en näsa som vissla.

Men det vanligaste är just ljud som har med ätande att göra – som smaskande, sörplande och tuggande.

Sju saker som får dig att se äldre ut – enligt forskning

Misofoni kan skapa ångest och ilska.

Etoilestars

"Som om någon hotar mig med pistol"

BBC har pratat med Margot Noel som får fullskalig panik när någon tar en tugga av ett äpple. Det där ljudet när tänderna går igenom fruktens skal.

– Det ger mig ångest och gör mig riktigt orolig. Min kropp reagerar som vid fara, jag måste fly eller fäkta, säger Margot till BBC och fortsätter:

– Det är inte som ett ljud du inte gillar, det är mycket mer än så, helt annorlunda Jag känner det i magen, som extremt ångest. Det tar över allt annat. Det känns som om någon hotar mig med pistol.

Misofoni kan behandlas på olika sätt, bland annat med KBT och immunterapi. Men det handlar då alltså framför allt om att lära sig hantera tillståndet snarare än att bota det.