Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Här är kroppsdelarna du förmodligen borde tvätta bättre

24 jun, 2021 
AvMalin Ny
FotografTT
kvinna duschar glad
Öron och navel är två kroppsdelar vi bör rengöra lite oftare enligt experterna. Här är listan över vilka kroppsdelar vi borde tvätta bättre – och varför.
Annons
6 misstag att undvika för en vacker hyBrand logo
6 misstag att undvika för en vacker hy

Att vi bör tvätta händer, hår och kropp regelbundet vet vi, men vilka kroppsdelar borde vi egentligen rengöra ännu mer?

Enligt Eatthis, och läkaren Joshua Zeicher, finns det flera delar av kroppen som vi bör ägna större uppmärksamhet åt när vi tvättar oss – här är dem!

Dina öron

Även om de flesta experter säger att det är kontroproduktivt, och till och med kan komma med en del risker, med att tvätta dina öron inuti, behöver huden bakom dina öron en del rengöring.

– Huden bakom öronen kan bli lite oljig vilket kan göra att jäst i hårbotten växer till högre nivåer än normalt. Detta bidrar till mjäll, flagande hud och klåda, säger Dr. Zeichner.

Han rekommenderar att man tvättar sig bakom öronen varje gång man tvättar håret, eller ännu mer om det behövs.

Annons

Fötter och tår

Båda läkarna säger att vi borde rengöra våra fötter och tår mer.

– Du bör tvätta huden mellan dina tår dagligen. På grund av den fuktiga miljön mellan tårna blir det lätt en härd där mikroorganismer som bakterier och svamp trivs i, säger Zeichner.

Naglar

Enligt CDC, Centers for Disease Control and Prevention, bör vi också tvätta under våra naglar varje gång vi tvättar händerna. Enligt organisationen förhindrar det oss från att sprida bakterier som kan fastna under naglarna. Så nästa gång du tvättar händerna, se till att ägna några extra sekunder till att även tvätta under naglarna.

Naveln

Enligt Dr. Zeicher är ofta naveln något som många glömmer att tvätta. Men det bör vi alltså göra mer, enligt honom, eftersom mikroorganismer och skräp lätt kan byggas upp i det området. Han rekommenderar alla att tvätta inuti din navel med tvål varje dag.

Rumpa

Ett annat område vi bör tvätta regelbundet är också våra rumpor, särskilt om man tränar, sitter en hel del eller blir svettig.

– En svettig miljö, i kombination med friktion från kläder mot hyn, kan öka risken att utveckla follikulit, som är en infektion i hårsäcken, säger Zeichner.

Vi bör också rengöra anus efter varje toalettbesök, eftersom det hjälper mot att bakterier kommer in i området.

– Om toalettpapper inte räcker kan det hjälpa att använda en parfymfri tvättservett, säger han.

Annons