Reese Witherspoon tar en drink

1:08

Efter reklamen: 5 saker som får dig att se äldre ut än vad du är

(1:08)

Dricka för mycket alkohol

Att dricka alkohol påverkar kroppen på många olika sätt, där inget är särskilt positivt. För mycket alkohol torkar ut huden och kan orsaka inflammation, vilket gör att man kan svullna upp i ansiktet och få brustna blodkärl, vilket gör att man ser äldre ut än man är. I en studie som gjordes 2019 på mer än 3200 kvinnor kunde man ser att de som drack mer än åtta enheter i veckan hade fler rynkor, mer påsar under ögonen och större volym i ansiktet – effekter man inte kunde se på kvinnorna med måttligare alkoholkonsumtion.

Kattis Ahlström om att åldras i tv: En dag säger de adjö

Inte dricka tillräckligt mycket vatten

Om man inte dricker tillräckligt mycket vatten leder det till att man blir uttorkad, något som kan påverka huden i längden. Är man uttorkad blir huden torr, och rynkor, kråksparkar och ringar under ögonen blir mer framträdande. Kvinnor ska generellt få i sig ungefär 2,7 liter vatten om dagen, där man kan räkna med att få i sig ungefär en femtedel av det genom vad man äter.

Röka

Att det inte är bra för hälsan att röka är ingen nyhet för någon, men förutom de uppenbara hälsoriskerna så gör också rökning att man ser äldre ut. Rökning försämrar blodcirkulationen och syresättningen, vilket påverkar hur huden mår. Studier som har gjorts på tvillingpar, där bara den ena av dem har rökt, visar att den rökande tvillingen hade fler rynkor kring läpparna och mer framstående påsar under ögonen.

Inte använda solskyddsfaktor

Solskyddsfaktor är viktigt, allra främst för att förhindra hudcancer – men också för att solens UVA-strålar gör att huden förändras permanent.

– Dessa ändringar inkluderar ”photoaging” för tidigt åldrande av huden på grund av exponering i solen. Photoaging för att huden utvecklar rynkor och fina linjer på grund av förändringar i kollagenet i de djupare hudlagren, säger forskare på Harvard.

Hårrutinen som räddar håret när man blir äldre

Äta för mycket socker

Kollagen och elastin är två komponenter som gör att huden hålls tajt och elastisk, vilket ger ett ungdomligt utseende. Men om man äter för mycket socker kan det bryta ner huden. Studier visar att när man förtär stora mängder fruktos och glukos så skadar de aminosyrorna i hudens byggstenar och förhindrar kroppens förmåga att reparera sig själv – vilket gör att man får mer rynkor.

Inte sova tillräckligt

När vi sover så jobbar kroppen på högvarv med att förnya och reparera sig själv. Därför påverkas även vårt utseende när vi sover för lite. En studie visar att huden på kvinnor som får kvalitativ nattsömn reparerar sig hela 30 procent bättre än hos de som sover dåligt. Det gör att huden håller sig ung längre hos de som sover bra.

Stressa

Stress är ett stort problem i vårt samhälle, som kan orsaka en rad hälsoproblem – men som dessutom gör att man åldras i förtid. Stress i längre perioder gör att celler i kroppen dör, vilket är vad åldrande egentligen innebär. Celldöden gör också att man har större risk att drabbas av hjärtsjukdomar och cancer.

Källa: Eat this.

9 saker som kan hända när du väljer att omfamna ditt gråa hår

Utvald läsning

Femina