kvinna tvättar torkställ
Fem favoriter från Femina – tvätt- och städspecial
1:11

Efter reklamen: Fem favoriter från Femina – tvätt- och städspecial

(1:11)

Slå på ljud

Forskning visar att det finns en hälsorisk med att torka kläder på torkställ eller element hemma. Anledningen är att luftfuktigheten i ditt hem ökar markant när dina kläder torkar. Nytvättade kläder kan innehålla så mycket som två liter vatten. Vatten som sedan hamnar i luften i ditt hem. En omgång tvätt kan höja luftfuktigheten i ett rum med 30 procent. Något som inte är speciellt bra. För vad trivs i fuktiga miljöer? Jo, mögel, bakterier och kvalster – sådant som vi absolut inte vill ha i våra hem.

Mögel hemma en hälsofara

Att drabbas av mögel är inte bara äckligt utan kan även vara riktigt dåligt för din hälsa. Särskilt otrevlig är mögelgruppen Aspergillus, som släpper ifrån sig sporer som kan vara farliga att andas in. Professor David Denning på nationella Aspergillosis-centret i Manchester berättar för sajten RTE att de flesta av oss är immuna mot möglets sporer men att vissa grupper av människor riskerar att få allvarliga sjukdomar.

– Hos personer med astma, försvagat immunsystem som cancerpatienter, AIDS-sjuka eller personer med autoimmuna sjukdomar kan möglet orsaka kronisk skada på lungor och bihålor, som ibland är dödlig, säger han.

Därför blir kuddarna gula – så slipper du fläckarna

Sporer från mögel finns normalt, mer eller mindre, i luften vi andas och är inget problem för friska människor. Men är du redan sjuk så kan möglet alltså ställa till allvarliga problem.

Torka i stället tvätten så här

Ett mer hälsosamt sätt att torka sina kläder är i torktumlare, torkrum eller torkskåp som står i ventilerade utrymmen. Ett annat alternativ är att hänga ut tvätten utomhus och låta den torka i det fria. Så länge det inte regnar eller snöar så kan man faktiskt torka tvätt utomhus året runt, alltså även på vintern. Under en kall, torr dag torkar tvätten snabbare än under en varm och fuktig dag, speciellt om kläderna hänger i direkt solsken, enligt meterologen Tom Adams. Värt att prova alltså!

Vill du ändå torka tvätten inomhus på ett element eller torkställ så se till att ha öppna fönster och god ventilation så att fukten vädras ut.

3 geniala knep som får de mest svårtvättade plaggen att bli rena

Det här kan du också göra

  1. Ta för vana att öppna fönster och vädra hemmet ordentligt även när du duschar, lagar mat eller har tvätt- eller diskmaskinen på.
  2. Lägg inte blöta eller fuktiga kläder i tvättkorgen eller i högar.
  3. Gå regelbundet igenom fuktiga områden som dusch, toalett och källare och leta efter mögel. Om du är drabbad behandla med mögelmedel.
  4. Skaffa en avfuktare att ha i hemmet. Det finns små och smidiga varianter för hemmabruk.
Mest läst