Trendar: InredningMat och dryckResor

3 geniala knep som får de mest svårtvättade plaggen att bli rena

17 jun, 2022 
AvJohanna Lejon
FotografPexels, TIKTOK
Har du också undrat hur man tvättar kepsar utan att förstöra dem? Nu vet vi. Läs mer om det geniala knepet som får huvudbonaderna rena på nolltid. Vi har även samlat två andra supertips för svårtvättade plagg.
Annons
5 sätt att bevara din hårfärg i sommarBrand logo
5 sätt att bevara din hårfärg i sommar

Att tvätta rätt är inte alls så lätt som man kan tro. Tur då att det finns mängder av tips och tricks att ta till. Knep som helt enkelt gör tvättandet lättare – och mer effektivt.

Många människor tampas med vissa särskilt svårtvättade plagg. Ibland är de så pass svårtvättade att vi helt enkelt struntar i att tvätta dem – helt och hållet. Det sättet är dock inte optimalt i längden. Varken ur hygiensynpunkt eller då det kommer till hållbarhet. Men hur gör man då för att få exempelvis kepsar och sneakers rena? Femina vet.

Så tvättar du din keps – utan att den tappar formen

Vi bär dem på huvudet nästan dagligen, så ja, nog bli våra kepsar både smutsiga och ofräscha i längden. Men att tvätta dem i maskinen är inte det lättaste. De kan tappa både form och stuns av att åka varv på varv i trumman. Tur då att en användare på TikTok kommit på ett genialt trick för göra kepsarna rena, utan att kvaliteten blir sämre. Hur? Genom att köra dem i diskmaskinen. I ett klipp beskriver hon hur hon gör. Hon använder dock inte vanligt tvättmedel (för tvättmaskinen) utan satsar istället på en vanlig diskmaskinstablett.

Så tvättar du dina sneakers

Sneakers blir lätt leriga och ofräscha. Speciellt sommartid, då vi svettas mycket. Det går givetvis att slänga in dina sneakers i tvättmaskinen, men det kan skada både maskinen och skorna. Speciellt om skorna är i skinn. Vi föreslår istället att du rengör skorna för hand. Men hur gör man då?

Annons

1. Använd en skrubb- eller diskborste. Eller kanske en tandborste eller nagelborste. Skrubba skorna med flytande tvättmedel. Skosnörena kan du slänga in i tvättmaskinen.

2. Ta bort de svåraste fläckarna med tandkräm. Bäst görs detta med en tandborste du inte längre använder. Borsta på fläcken, låt verka och torka sedan av skon med en trasa fuktad i varmt vatten.

3. Skor har ju en tendens att börja lukta illa efter ett tag. Både på grund av svett och anan fukt. Har du sneakers som luktar pyton? Pudra bikarbonat på skon, låt stå i åtta timmar och dammsug sedan upp pulvret. Man kan också vädra skorna, eller lägga in dem i frysen. Ett annat knep är att göra en blandning av ättika. Blanda 1 matsked ättika ihop med 2,5 deciliter vatten. Ta en trasa eller svamp och massera in ättikablandningen i skon. Låt stå över natten. Skölj ur och torka.

Så tvättar du dina kashmirtröjor hemma

Det finns många kashmirplagg vars tvättråd säger Dry clean only. Men visst går det att tvätta dessa plagg hemma. Man måste bara ha lite tid och tålamod. Och finess. Gör såhär:

Annons

1. Använd ljummet eller kallt vatten, tillsätt lite babyschampo eller riktigt, riktigt milt tvättmedel, avsett för ömtåliga plagg.

2. Låt plagget/tröjan dra i vattnet i cirka fem minuter.

3. Skölj plagget/tröjan i kallt vatten.

4. Sträck försiktigt ut det till dess ursprungliga önskade form på en ren och torr handduk och rulla sedan ihop den som en ”tröjburrito”, alltså en rulle. Då pressar man ut överflödigt vatten utan att skada plagget..

5. Rulla ut din ”tröjburrito” efter att du har kramat ut överflödigt vatten och låt den torka platt på handduken över natten.

Källa: Expressen, The Sun,

Annons