Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Därför vaknar du med grus i ögonen på morgonen

05 maj, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT
Vi vet alla hur det är när man vaknar på morgonen och har torrt ”grus” i ögonvrån.
Men vad beror det på, varför dyker det bara upp efter en natts sömn och vad innebär det egentligen?
Annons
Sjukdomarna som du kan upptäcka i hud, hår och ögonBrand logo
Sjukdomarna som du kan upptäcka i hud, hår och ögon

Du känner nog igen känslan – du vaknar efter en god natts sömn och när du gnuggar dig i ögonen känner du små grusiga korn kring ögonen och i ögonvrårna. Vissa av oss fick som barn höra att det var ”John Blunds drömsand” som gör att man kan sova ordentligt, men vad är ögongruset egentligen? Och varför dyker det bara upp efter natten?

Även om ögongruset inte har något vetenskapligt namn så är det helt naturligt i rimliga mängder. Det är en samling av döda hudceller, slem, damm och bakterier – saker som du alltid har i dina ögon, men som du under dagtid bara blinkar bort regelbundet.

Gruset, som är geggigt innan det stelnar, kommer från bindhinnan i ögat som producerar smörjämnen till tårvätskan, som i sin tur håller ögonen återfuktade och rena. När vi är vakna hjälper bindhinnan till att skölja bort inkräktande partiklar, bakterier och annat från ögonen genom att blinka.

Det kommer ögongruset ifrån

På natten blinkar vi ju dock inte, och då byggs smuts, slem och bindhinnans olja upp och samlas i ögonvrårna.

Allt detta är helt naturligt, och något som enkelt sköljs bort när du tvättar ansiktet på morgonen. Det du ska vara vaksam på är om du märker att du vaknar med mer ögongrus än vanligt, eller att ögonen till och med har klibbat igen. Då kan det vara så att du har ögoninflammation eller har överaktiva körtlar i ögonen.

Källa: Hälsoliv.

Annons