Därför ska du borsta tänderna 10 minuter före frukost
0:59

Efter reklamen: Därför ska du borsta tänderna 10 minuter före frukost

(0:59)

Slå på ljud

Att man ska borsta tänderna två gånger om dagen och gärna använda tandtråd också är något de flesta av oss får lära sig redan i ung ålder – redan som barn får vi veta hur viktigt det är att ta hand om tänderna. Men att faktiskt göra det på bästa sätt kan vara desto knepigare, och ibland kommer hål i tänderna och tandsten som ett brev på posten fast du tycker att du sköter din tandhygien.

Tandläkaren Rhona Eskander ser vilka vanliga misstag hennes patienter gör, och i en artikel i The Sun berättar hon nu hur du ska göra för att undvika felen.

Då ska du borsta

Många borstar tänderna direkt efter frukost på morgonen – men det är inte att rekommendera. Istället tycker hon att det är bättre att borsta tänderna innan du äter, alternativt vänta en halvtimme efter frukost innan du borstar.

– Att tvätta bort bakterierna direkt med en flourtandkräm gör att dina tänder slipper plack och bakterier. Det skyddar också emaljen med en beskyddande barriär mot syrorna i maten. Du borde undvika att borsta tänderna i minst 30 minuter efter att ha förtärt något surt.

Smarta produkten som ger dig vita tänder snabbt

Så hårt kan du borsta tänderna

Att borsta tänderna med hårt tryck kan göra mer skada än nytta.

– Att borsta tänderna tre gånger om dagen eller efter varje måltid kommer antagligen inte skada tänderna. Däremot kan de skadas om du borstar för hårt efter att ha ätit sur mat. Det kan kännas som att du rengör tänderna på djupet genom att borsta med kraft, men det kan faktiskt slita ner emaljen och irritera tandköttet.

Då ska du byta tandborste

Om du använder en elektrisk tandborste så vet du att du måste byta tandborsthuvudet med jämna mellanrum – men kanske inte så ofta som du borde. Tandborsthuvudet ska bytas varannan månad.

– Om du borstar tänderna med den längre än så så kommer borsten bli nedsliten och inte längre vara lika effektiv mot plack. När det blir för mycket plack och matrester i munnen riskerar du att få hål i tänderna och tandköttssjukdomar.

6 tecken på att du är stressad – utan att veta om det

Tandtråda vid rätt tillfälle

De flesta tandtrådar innan de borstar tänderna, men inte alla. De som borstar tänderna först och sedan tandtrådar måste dock tänka om.

– Vissa personer har vanan att de borstar och sedan tandtrådar. Problemet med den ordningen är att mat, plack och bakterier som kommer fram med tandtrådningen blir kvar i munnen tills nästa gång du borstar tänderna. Om du istället tandtrådar och sedan borstar så tar tandborstningen bort partiklarna ur munnen.