Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Experten: Så behåller ni glöden under småbarnsåren

28 jan, 2019 
AvNina Nyström
Hur tar man sig igenom småbarnsåren med lusten, samtalen, lekfullheten och kärleken i behåll? Psykologen och mentala coachen Cecilia Duberg ger sina bästa tips.
Annons

Småbarnsåren är tuffa, och kan tära rejält på relationen. Sömnbrist, bristande sexlust och trotsiga barn leder lätt till onödiga bråk och slitningar. Cecilia Duberg är psykolog och mental tränare – och mamma till tre barn, som alla anlände inom loppet av två år. Nu är barnen stora och i dag är Cecilia och barnens pappa lyckligt skilda men de tog sig igenom många småbarns-år tillsammans och barnens uppväxt delar de som ett varmt minne. Här är hennes bästa tips, som mamma – och mental coach.

Nycklarna som tar parrelationen igenom småbarnsåren:

Vi har helt slutat prata om djupare saker. Vi pratar bara om barnen.

– Allt har sin tid. Och har ni barn behöver ni prata om barn, det är ert gemensamma projekt. Ni behöver acceptera att livet har förändrats och att ni båda håller på att växa in i era nya roller. Därmed inte sagt att ni behöver tappa alla era gamla. Tvärt om är det viktigt att ni avgränsar och behåller några av dem. Ni har fortfarande rollen som romantisk partner, rollen som ekonomiskt ansvarig för er familj och som egen person. Ge alla dessa roller plats!

Annons

– Börja med att se om dig själv och din egen energi. Även om det inte är lika ofta som förr, se till att du regelbundet umgås med vänner utan dina barn, kommer ut, tar dig tid att träna eller vila. Den energin du får av det kommer komma tillbaka till familjen. Se till att du och din partner har ett par kvällar i månaden för en date. Och om ni är trötta om kvällarna – varför inte skaffa barnvakt för en lunch istället? Har ni inte möjlighet att få barnvakt, bjud hem folk till er. Ni behöver känna er levande. När ni pratar med varandra – se till att ni är på samma arena. Kom till exempel inte och prata om sex när din partner byter blöja. Eller om familjeekonomin på er romantiska middag.  

Hur väcker man glöden igen? 

– Ibland behöver vi bara se varandra. Se det som faktiskt är bra med din partner, styr din uppmärksamhet till det du tycker om och uppskattar och glöm aldrig att ge varandra positiv förstärkning. Det är så lätt att hitta fel på varandra, ha orealistiska förväntningar eller känna sig missförstådd. Försök se bortom allt det. I samma stund som du kan se något du tycker om och uppskattar hos din partner, och säger det, så finns det. Det gynnar er båda!

Annons

– Vi vet från forskning att samtal inom framgångsrika team bör innehålla minst tre positiva inlägg för varje negativt för att väga upp. Vi vet också att det inte gäller i romantiska relationer, där behövs fem positiva för att väga upp en negativ kommentar. Så välj vad ni säger, och se till att boosta din relation med positiv energi – det smittar av sig. 

Ditt bästa tips under småbarnsåren?

– Sänk kraven på precis allt, hjälp varandra att få sova så mycket ni kan, be om hjälp, lek så fort ni får chansen och ta hand om varandra. Om ni har kul kan det vara mer ok att det också är jobbigt eller stökigt hemma. Jag fick själv tre barn under loppet av två år, och fick snabbt lära mig att sänka kraven och att ta hjälp. Det fanns inte en chans att klara av allt själv, och heller ingen poäng…

– Glöm inte att stanna upp och reflektera – ofta – över lyckan att få vara och ha en familj. Fira det istället för att förbanna det. Våra nära och kära är i grund och botten det bästa och viktigaste vi har.

cecilia duberg bocker

Vill du ha fler råd från Cecilia Duberg? Hon har även skrivit böckerna Lejonagendan (reklamlänk) – om personlig utveckling och Elefanteffekten (reklamlänk) – om relationer och ledarskap. Läs mer om Cecilia här.

Läs också:

Annons