Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Expertens bästa tips: Så tänker du dig lyckligare!

15 maj, 2017 
AvNadja Jönsson
Det är inte bara din hjärna som styr dig. Nej, du sitter verkligen på mycket av makten själv. Genom att ge tankarna sin träning kan du tackla det negativa, våga sätta gränser och se positivare på tillvaron.
Annons

Vi joggar, cyklar och simmar för att få bättre kondition. Vi tränar på gymmet för att bli starkare och vi läser på om hur vi ska äta för att bli slankare och må bättre. Vi har också fått lära oss hur viktig fysisk motion är för att hjärnans kopplingar ska fungera optimalt. Men tankarnas utveckling och stimulans glömmer vi lätt bort – de får omedvetet sköta sig själv.

Föreställ dig att du har en kollega som alltid kommer för sent till era möten. Du känner dig besviken men säger inget. Då tränar du dig i att vara duktig på att inte stå upp för dig själv. Om du i stället tar mod till dig och berättar att du känner dig ledsen över att kollegan aldrig är i tid, då tränar du dig på att våga säga ifrån och stå upp för det som är viktigt för dig.

När våra funderingar får löpa på i samma banor blir de gärna till uppkörda motorvägar inuti våra huvuden. Vi tänker, ser, känner och gör helst det som vi gjort tidigare. Men när vi har negativa upplevelser fastnar de oftast extra hårt i minnet. Det senare har att göra med hur vi formades för alla tusentals år sedan, när vi utvecklades som människor. Vi överlevde som art tack vare att farorna triggade stressreaktioner, som i sin tur gjorde att vi kunde skydda oss själva.

Annons

Så primitivt fungerar våra hjärnor fortfarande och därför minns vi motgångar bättre, men det är ju dessvärre inte det som ger den bästa livskvaliteten och glädjen.

Det konstaterar Tomas Gunnarsson som är föreläsare och författare till Träna din inre kondition – mindre stress, mer glädje (Gunnarssons förlag). Boken ger kunskap, inspiration och motivation till nya, harmoniska tankebanor.

Och även om hans metoder inte kan radera alla dåliga dagar och misstag, så ger de redskap att hantera motgångar bättre utan att det kostar onödig energi.

– Alla kan själva ta kommandot i sina liv. Med ökad tilltro till den egna förmågan lyssnar man till sina viktiga behov, sätter gränser när det behövs, vågar riskera en konflikt för något som är viktigt och, inte minst, öppnar upp för att finnas till för andra. På så sätt håller du grundglädjen vid liv. Du ser mer av det goda, blir mer nyfiken och höjer blicken, säger Tomas Gunnarsson.

Hjärnan är i allra högsta grad formbar, men att forma om den kräver en viss ansträngning precis som annan träning. Genom att medvetet styra mot de goda tankarna kan du skapa nya nervbanor i hjärnan som ger dig själv bekräftelse och välmående.

Annons

Och de gånger vi ändå tänker negativt – vare sig vi vill det eller inte – så kan vi träna oss i att inte bli så påverkade av det humörmässigt.

Alltsammans handlar om vårt behov av bekräftelse. Känner vi ingen bekräftelse från oss själva så söker vi den hos andra.

– Vi kan förstå rent förnuftsmässigt att vi duger som vi är, men det räcker inte. Det är känslan av att duga som alla behöver. Och den kommer när vi kan visa för oss själva i handlingar att vi är värdefulla.

Om vi inte sätter gränser mot andra, utan i stället låter oss köras över, då känner vi knappast att vi duger, inte ens inför oss själva. Vi behöver bevisa det för oss själva genom vårt agerande.

– Fullblodsgnällspikarna söker också bekräftelse, fast man inte tror det. De får den genom att gnälla. För omgivningen svarar ju ”okej, det var tråkigt” och så vidare, vilket är en form av bekräftelse. Men i själva verket fräter detta bara bort glädjen, säger Tomas Gunnarsson.

Annons

I hans bok finns tio olika träningsstationer med övningar som tränar den inre konditionen.

– Det du tänker blir du bättre på, förklarar han. Och hjärnträning är färskvara, precis som kondition och styrka. Slutar du jogga tappar du flåset. Lägger du av med gymträningen blir du svagare.

Man brukar säga att ett positivt sinne till hälften beror på arv, till tio procent på miljö och att vi kan påverka resterande 40 procent själva. För att träna oss till mer grundglädje behöver vi utveckla vår förmåga att hantera motgångar genom att förhålla oss till dem på ett balanserat sätt, utan att deppa ihop eller skylla allt på oss själva eller på andra.

I stället för att fokusera på att bli av med det negativa är hemligheten att lägga till något som är bra med motgången. Det kan vara första steget mot ett mer harmoniskt liv.

Träna själv!

• Bli en Bra-sökare och uppskatta det goda. Tomas Gunnarsson liknar det vid ett russinpaket som är fyllt med energi. Om du bara tänker negativa tankar så äter det av ditt russinpaket och till slut har du inga russin kvar och ingen energi. Om du i stället, när du tänker eller hör något jobbigt, lägger till något bra som det för med sig så fyller du på med energi. Då fortsätter russinpaketet att vara fyllt och du behåller din grundglädje och energi. Du kan inte styra alla dina tankar – men du kan lägga till goda tankar. Bara det är en stor grej.

Annons

• Var Valägare – det kan bli den stora insikten i ditt liv. Att känna att du själv kan utveckla förmågan att vara i glädje. För du äger själv dina val. I stället för att ikläda dig offerrollen, bli medveten om ditt sätt att förhålla dig till allt som händer. Även om vi gör misstag eller om vissa dagar är grå så väljer du själv hur du hanterar dem.

Börja sprida omtanke. Öppna dörren åt en främling. Le mot kassörskan i matbutiken. Berätta för andra det fina som du tänker om dem. Var en smile-opener som ser till att lämna möten med andra lite ljusare än de var innan. Fokusera på att få andra att skina upp. ”Vilken fin tröja du har”, ”Hoppas du får en bra fortsättning på dagen” och så vidare.

På köpet får din egen hjärna ett rus av dopamin. Men omtänksamheten ska inte bygga på att du vill ha något tillbaka. Uppskattningen ska vara äkta.

Trafikljuset. Med stärkt inre kondition kan du vara mentalt stark när saker inträffar som gör dig arg eller rädd. Genom att kunna agera klokt i de situationerna kan du hejda den första impulsen – som reptilhjärnan sänder ut – och fatta beslut som gör mer gott över tid.

Annons

Gör så här:

• Rött ljus = Andas. Ta flera långa och djupa andetag. Stresspåslaget minskar och du tar kontrollen.

• Gult ljus = Kliv in i helikoptern och se allt ur ett vidare perspektiv. Då får du emotionell distans och undviker att låta den första känslan styra dig. För att lyckas kan du till exempel reflektera över vilken betydelse händelsen har om en dag, en månad eller ett år?

• Grönt ljus = Agera med utsträckt hand. När du har stannat upp och hunnit tänka efter är det dags att agera med ansvar. Sträck ut handen till personen framför dig och visa att du vill hitta en lösning. När du är lugn får du den andre att sänka garden och chansen ökar att ni kommer överens.

AV ANNA BJÖRE

FOTO SHUTTERSTOCK, JULIANA WIKLUND

Tomas Gunnarsson är en uppskattad föreläsare och står också bakom boken Att överlista Jante.

Läs även:

Annons