Det är vanligt med stressdrömmar om jobbet. Oavsett om man har ett heltidsjobb eller jobbar deltid eller söker nytt jobb så är ens sysselsättning ofta ett slags orosmoln. Amerikanska Business Insider har intervjuat Kelly Bulkely, som har en fil. dr. i religion och psykologi som forskar på drömmar och som skrivit flera böcker i ämnet, som berättar om stressdrömmarna om jobbet. De vanligaste jobbdrömmarna är ofta ångestrelaterat, som att man missat en viktig deadline, att det är för många kunder, eller att chefen blir upprörd över någonting man gjort.

— Vi drömmer eftersom våra sinnen inte helt stänger av när vi sover, utan kroppen går in i ett annat läge som hjälper oss att processa dagliga händelser, balansera våra känslor och förbereda oss på de utmaningar som väntar. Jag ser drömmandet som en slags lek — det är kreativt, spontant, utan ett bestämt slut som hjälper oss att förbereda oss för världen utanför leken, säger Kelly Bulkeley, till Business Insider. 

Att undvika att drömma om jobbet kan vara svårt, men det finns saker som du kan göra för att skapa en slags lekfullhet i livet, som att ha en kreativ hobby.

— Människor har fantastiska förmågor för att lösa problem, men de beror på om man har ett flexibelt och öppet sinne, och det är precis det som kan gå förlorat när människor får arbetsrelaterad ångest. Att drömma och andra former av lek hjälper våra sinnen att fungera fullt ut, så att vi effektivt kan hantera de utmaningar som vi står inför i den ”riktiga” världen, säger Kelley Bulkely.

7 vanliga stressdrömmar om jobbet och det här betyder dem

Drömmar om att döda chefen

Att vara våldsam på jobbet är det nog ingen som vill vara. Men i en dröm fyller det en funktion eftersom det kan vara ett sätt för hjärnan att kompensera för känslor av maktlöshet på jobbet.

Att drömma om att döda chefen är helt enkelt ett sätt för hjärnan att ställa saker till rätta för att visa att du har möjlighet att ta kommandot och svara på känslan av att känna sig kontrollerad, dominerad eller avskedad.

Drömmar om att komma försent till jobbet

Denna typ av dröm är ett sätt att hantera prestationsångest och drömmen går att tolka väldigt bokstavlig. Den handlar helt enkelt om känslan av att misslyckas med det som förväntas av dig.

Drömma om att vara på jobbet

Om du ofta drömmer att du är på din arbetsplats är det en stor chans att du känner sig stressad. Du upplever helt enkelt så mycket stress så att den behöver ta vägen någonstans och att du behöver processa den i sömnen.

Drömmar om att vara naken på jobbet

Att drömma om att man är naken är ett väldigt symboliskt uttryck för känslan av att man känner sig som en bluff på jobbet, det som även är känt som Bluffsyndromet, där den drabbade inte känner sig förtjänt av sina förmågor eller framgångar och känner sig övertygade om att de ”bara haft tur med timing” eller att de helt enkelt bara lurat andra att de är kompetenta.

Och just denna rädsla för att bli avslöjade som en bluff eller att andra ska få reda på att de egentligen inte har en aning om vad de pysslar med är en viktig ingrediens i nakendrömmen. Så att drömma om att man är naken på jobbet kan betyda att men blir sedd som den man är, vilket kan vara skrämmande om man anser sig vara en bluff eller är osäker på sina egna förmågor.

Drömmer om att bli jagad

Det är vanligt att drömma att man blir jagad antingen av ett vilt djur eller någon som ska attackera en. Även om denna dröm på ytan känns ganska generell så kan den reflektera din jobbångest. Den som förföljer dig förkroppsliga de oändliga kraven du har på dig i jobbet. Du är helt enkelt jagad av de krav du har på dig att utföra allt som du måste göra på jobbet.

Drömmer om att ha sex med en kollega

En av de mest vanliga arbetsrelaterade drömmarna är denna om att man har sex med en kollega — även om du inte är attraherad och skulle ha haft sex med hen i det verkliga livet.

Men denna dröm handlar inte om sexuell attraktion över huvudtaget. Utan sex får i drömmarnas värld ett helt annat perspektiv och det är som symbol för en integrering, att du på ett eller annat sätt vill införliva något av din kollegas starka sidor i dig själv. Som till exempel om din kollega är jättebra på att hantera besvärliga kunder eller prata inför folk.

Drömmer om att söka ett nytt jobb

Denna dröm kan vara ett uttryck för en önskan att expandera och få användning av alla dina förmågor. Du kanske vill ha mer erkännande eller kompensation för det utförda arbetet.

Att drömma om att man söker ett nytt jobb kan även förekomma i drömmar hos arbetslösa, då speglar drömmen helt enkelt din ångest för att vara utan ett jobb.

Källa: Business Insider

Läs även:
6 saker dina drömmar försöker säga dig

Studie: Därför är det bra att dagdrömma

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: