Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Forskare: Därför stannar vi i olyckliga relationer

30 aug, 2017 
AvAnaïs González Cruz
relation-dalig
Du minns inte ens sist du var lycklig med din partner. Ändå stannar du kvar. Men varför?
Annons

I dag slutar nästan varannat äktenskap i Sverige med en skilsmässa. Hur många som fortsätter att vara gifta fast de egentligen inte trivs kan vi bara gissa oss till. Förmodligen känner du någon som just nu lever i en olycklig relation – kanske är det du själv.

Varför väljer då vissa att lämna medan andra stannar? Förklaringen kan finnas i en teori som utvecklades av psykologer för över 50 år sedan, the interdependence theory.

Enligt teorin utvärderar vi relationer genom att väga dess uppoffringar och fördelar mot varandra. Så länge som fördelarna överväger uppoffringarna är vi nöjda. Till exempel; din make må ställa höga krav på dig, men i gengäld ger han också mycket tillbaka. Eller så kräver han knappt någonting och är heller inte särskilt givmild själv.

Att stanna kvar i ett olyckligt förhållande är vanligare än du kanske tror.

Exakt vilka krav vi har beror också på var i världen vi bor. I västvärlden förväntas partnern ofta uppfylla flera roller, allt från själsfrände till älskare och bästa vän. I andra kulturer ses äktenskapet snarare som en ekonomisk uppgörelse.

Annons

Ny forskning kan nu ge en annan förklaring till varför vi stannar i olyckliga relationer och varför det faktiskt kan löna sig att rida ut stormen.

I en amerikansk studie konstaterar psykologen Levi Baker att engagemang i en relation inte alls har att göra med hur den upplevs nu, utan vad vi förväntar oss av den i framtiden. Vi stannar helt enkelt eftersom vi tror att det kommer att bli bättre så småningom, till exempel efter de krävande småbarnsåren. Sannolikheten att relationen höll var också högre i de fall med par som hade just dessa förhoppningar.

Men studien upptäckte också en annan, betydligt mer krass anledning till att vi inte lämnar ett dåligt äktenskap – vi tror helt enkelt inte att vi kan hitta någon bättre.

Osäker på om du ska stanna kvar eller lämna? Läs om 10 saker du aldrig ska acceptera i en kärleksrelation.

Foto: IBL

Källa: Psychology Today 

Annons