Som förälder är det lätt att stress blir en del av din vardag, och att kvinnor upplever mer stress i hemmet än vad män gör finns det flera studier som pekar på. Men enligt en undersökning från Today verkar problemet ligga djupare än så. Till skillnad mot vad många tror är det inte barnen som kvinnor blir mest stressade av – utan sina partners.

Läs även Därför är kvinnor mer stressade än män runt julen

I undersökningen tillfrågades 7 000 amerikanska mammor om hur stressade de kände sig, och den genomsnittliga kvinnan uppgav att de upplevde 8,5 i stress på en skala från 1 till 10. Hela 46 procent av kvinnorna kände sig stressade på grund av sina män.

Studien visade att 1 av 5 kvinnor kände att stressen berodde på att de inte fick någon hjälp av sin make, och att de måste fixa allt själva. 3 av 4 sade dessutom att de gjorde merparten av alla sysslor hemma. De berättade att de inte hann med allt som behövde göras hemma och att allt ansvar låg på dem – allt från att sköta om barnen, till att städa och sköta om hushållet. Värt att nämna är dock att studien också visade att ensamstående mammor upplevde mest stress av alla.

Läs även Sanna Bråding hyllas för sitt gripande inlägg om utbrändheten

Parterapeuten Hal Runkel menar att vuxna relationer helt enkelt är svåra att underhålla i sig, och att dessutom uppfostra barn tillsammans inte direkt gör saker direkt lättare.

– Ett äktenskap, även bra sådana, är stressiga i sig. Det är till och med mer stressigt än att vara förälder, och om du kombinerar dessa två har du ett perfekt recept på stress, säger han till Today.

Läs även Experten: Så kan du stressa mindre – och bli mer effektiv!

Källa: Today

Bilden är hämtad ur filmen I don’t know how she does it som handlar om den stressade Kate som försöker fördela sin tid mellan karriären i krävande finansbranschen, med barn och den arbetslöse maken. 

Artikeln publicerades först på MåBra.

 

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: