Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Forskning: Naturen botar stress bättre än medicin

19 okt, 2018 
AvAnna-Lena Pettersson
Längtar du ut i skogen när du känner dig stressad? Inte konstigt alls. Naturen är ett kraftfullt läkemedel mot stress och utbrändhet.
Annons

Under många år har forskningen gång på gång visat naturens positiva påverkan på oss människor. Såväl mentalt som fysiskt är naturen och skogen en fullträff. Nu visar ny svensk forskning att naturen till och med slår läkemedel när det gäller att bota stress-sjukdomar och utmattningssyndrom.

Forskningen, som kommer från Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp visar dessutom att du inte behöver gå ut i storskogen för att få effekt. Det räcker med en trädgård. Det som läker våra kroppar är att vi slipper buller och oväsen och får inte lika mycket intryck som om vi är inne i en stad. Eller rättare sagt, våra kroppar och sinnen har lättare att bearbeta de intryck vi får i naturen, till exempel naturliga mönster som träd, blommor och moln än den är på att bearbeta människosamlingar, blinkande skyltar, sociala medier och trafik. Det gör att hjärnan får vila från intryck som annars stör den.

Forskningen påminner oss också om att vi är riktiga naturvarelser eftersom vi blir lyckliga av att se grönska, det ger oss hopp.

Annons

En stund i naturen bättre än terapi

Att vara i naturen slår inte bara medicin på fingrarna. En annan vanlig behandling vid stress är olika terapiformer, som KBT, men naturterapi, att vistas i naturen, visar sig vara mer effektivt där också.

Nu ska man ju inte tro att det handlar om en quickfix, en utmattad person blir inte frisk av en skogspromenad, men på sikt så mår de som fått naturterapi bättre än kontrollgruppen som fått medicinering eller annan terapi. Tre år efter naturbehandlingen är fler personer tillbaka i arbete än kontrollgruppen.

Och vi ska inte låtsas att vi inte behöver det här. Mellan åren 2010 och 2017 sexdubblades antalet svenskar som är sjukskrivna för stress eller utmattning och är i dagsläget uppe i över 100 000 personer. Men det här går att komma åt med förebyggande arbete. Tidigare forskning från lantbruksuniversitetet i Alnarp visar att det också går att förebygga stress genom att vara i naturen och dessutom lindra depressioner. Så mer tid i skogen skulle kunna innebära färre sjukskrivna.

Så vad ska du göra i helgen? Gå en skogspromenad förstås! Det vinner både du och samhället på.

 

Foto: Hanna Skoog /Shutterstock, IBL

Läs mer:

 

 

 

Annons