Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Forskning: Personer som går snabbt lever längre

04 jun, 2018 
AvElsa Sjögren
Går du snabbare än genomsnittet? Ny forskning visar att du kommer att leva längre.
Annons

Är du en av de som suckar besvärat när människorna framför dig på gatan går i snigeltakt?

Grattis!

Ny forskning visar nämligen att du med stor sannolikhet kommer att leva längre, skriver Daily Mail. Enligt deras studie, som är publicerad i British Journal of Sports Medicine, så minskar risken att dö i hjärt-kärlsjukdomar med 20 procent om du går i en normal, medelsnabb takt, detta jämfört med personer som går långsamt.

Studien, som även Hälsoliv har skrivit om, visar också att de som går i raskt tempo (alltså ännu snabbare än medelsnabbt) minskar risken med 24 procent. Allra störst skillnad är det för personer som är över 60 år och går i raskt tempo, för dem minskar risken att dö i hjärt-kärlsjukdomar med 53 procent. Men vad räknas då som raskt tempo? Enligt en av forskarna bakom studien är det 5-7 kilometer i timmen, men det beror även på hur vältränad du är. Ytterligare ett sätt att avgöra om du går fort är om du blir andfådd och lite svettig.

I studien jämförde forskarna dödsorsaker för 50 000 personer som tidigare fått uppge hur snabbt de brukar gå. Man tog även hänsyn till saker som deltagarnas kön, ålder och BMI.

Foto: IBL

Artikeln publicerades först på Baaam.

 

Annons