Är du en av de som suckar besvärat när människorna framför dig på gatan går i snigeltakt?

Grattis!

Ny forskning visar nämligen att du med stor sannolikhet kommer att leva längre, skriver Daily Mail. Enligt deras studie, som är publicerad i British Journal of Sports Medicine, så minskar risken att dö i hjärt-kärlsjukdomar med 20 procent om du går i en normal, medelsnabb takt, detta jämfört med personer som går långsamt.

Läs även: Promenader är bättre än dieter om du vill hålla formen

Studien, som även Hälsoliv har skrivit om, visar också att de som går i raskt tempo (alltså ännu snabbare än medelsnabbt) minskar risken med 24 procent. Allra störst skillnad är det för personer som är över 60 år och går i raskt tempo, för dem minskar risken att dö i hjärt-kärlsjukdomar med 53 procent. Men vad räknas då som raskt tempo? Enligt en av forskarna bakom studien är det 5-7 kilometer i timmen, men det beror även på hur vältränad du är. Ytterligare ett sätt att avgöra om du går fort är om du blir andfådd och lite svettig.

I studien jämförde forskarna dödsorsaker för 50 000 personer som tidigare fått uppge hur snabbt de brukar gå. Man tog även hänsyn till saker som deltagarnas kön, ålder och BMI.

Foto: IBL

Artikeln publicerades först på Baaam.

Läs även: Studie: Städning kan vara lika bra för hälsan som träning

 

Mest läst