Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Gör slut med värken – här är metoderna som hjälper!

06 okt, 2018 
AvFemina
Metoder mot värk
En del undviker värktabletter till varje pris. Andra kickar igång varje dag med en brustablett. Det finns helt klart risker med att överdosera – men också med att inte göra något alls åt det onda.
Annons

Akut smärta, som ryggskott, migrän och benbrott, ska helst behandlas direkt. Annars finns det en risk att det uppstår ett smärtminne – ett slags genväg för smärtsignalen från kroppen till hjärnan. Med tiden kan den här signalen bli allt starkare och smärtan kronisk, visar forskning. Men stoppar man den akuta smärtan minskar risken för att hamna i en ond cirkel av återkommande smärta.

– Bit inte ihop och ha ont i onödan. Normal användning av receptfria värktabletter under kort tid är inte farligt eller beroendeframkallande, säger läkaren Gunilla Hasselgren.

Att gå omkring med obehandlad smärta, till exempel i en fot, medför också risken att man spänner sig, börjar halta och felbelastar någon annan del av kroppen i stället.

– Man ska inte vara rädd för att ta en tablett i sådana lägen. Ett alternativ är att behandla smärtan lokalt med en smärtstillande gel. Det retar inte upp magen lika mycket som vissa värktabletter kan göra.

Annons

För det finns biverkningar även med receptfria värktabletter, och irriterad mage är ett exempel. Acetylsalicylsyra, som finns i bland annat Treo, och ibuprofen, som finns i Ipren, kan i höga doser ge magsår medan paracetamolet i Alvedon och Panodil kan gå hårt åt levern.

En del fastnar också i vanan att börja dagen med en brustablett mot sin spänningshuvudvärk.

– Ofta rör det sig om värktabletter med kof­fein. Det kan upplevas att de piggar upp på samma sätt som kaffe, säger Gunilla Hasselgren.

Brustabletter mot värk
Brustabletter har i regel en något snabbare effekt.

Långvarig och daglig användning av tabletter mot huvudvärk kan till slut också utlösa hu­vudvärk. Fenomenet kallas läkemedelsutlöst huvudvärk.

– Men man blir inte beroende av receptfria värktabletter på samma sätt som av alkohol och droger, även om det kan likna abstinens när man slutar med dem, säger Gunilla Hasselgren.

Annons

Däremot kan man bli beroende av recept­belagda smärtstillande läkemedel, som Tramadol och Citodon. De innehåller ämnen som i kroppen omvandlas till morfin.

– De här läkemedlen behövs ibland, de är ­effektiva mot smärta vid exempelvis diskbråck eller benbrott. Doktorer skriver ju inte ut dem för skojs skull och den som har så ont att man knappt kommer ur sängen ska absolut våga ta dem.

Men hon poängterar att de alltid ska tas under en begränsad period och under uppföljning av läkare. Självklart ska man inte heller ta fler än doktorn har ordinerat eller blanda dem med andra värktabletter.

Orolig? Misstänker du att du äter värktabletter alltför ofta, i för höga doser eller kanske i onödan?

– För dagbok över när du har ont, vad du tar mot smärtan och hur mycket. Då är det lättare att se mönster, säger Gunilla Hasselgren.

– Om du ser att du tar mer värktabletter än du behöver kan du vända dig till din vårdcentral. Ibland finns det individuella lösningar och al­ter­nativ till tabletterna, såsom sjukgymnastik.

Huvudvärk av stress
Stress är en känd orsak till migrän och huvudvärk.

Alternativa metoder mot värk

Om du inte vill, kan eller bör ta tabletter så finns det alternativ. Såväl avslappning som styrketräning kan hjälpa mot huvudvärken.

Annons

Avslappning

Kronisk spänningshuvudvärk lindras effektivt med avslappningsövningar, visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, som jämfört behandling med akupunktur, träning och avslapp­ningsövningar. Alla metoderna hjälpte, men de som gjorde avslappningsövningar hade fler huvudvärksfria dagar och sov bättre än de andra.

Akupunktur

Det finns studier som visar att akupunktur både kan behandla och förebygga huvudvärk och migrän. Bland annat har man sett att akupunktur kan sänka kroppens stressnivåer – och stress är en känd orsak till migrän och huvudvärk. Enligt forskning vid Luleå tekniska universitet blir 50 procent bättre av behandlingen. Även Världs- hälsoorganisationen (WHO) förordar akupunktur som behandling vid olika slags huvudvärk.

Styrketräning

Att träna axlar och skuldror, det vill säga den så kallade trapeziusmuskeln, är bra mot återkommande spänningshuvudvärk. Det är trapeziusmuskeln som belastas när man gör monotona rörelser, till exempel vid datorn. Styrketräning tre gånger i veckan hjälper, enligt en studie vid Lunds universitet.

Annons

Botox

Många drabbade vittnar om att de sluppit sin huvudvärk genom injektioner av botox och andra botulinumprodukter (som Azzalure). Botulinumtoxin förhindrar musklerna i det injicerade området från att spännas.

Livsstil

Stress, felaktig och monoton arbetsställning, slarv med sömn, buller och ljus. Det är några saker som kan trigga migrän och huvudvärk – och som du kan försöka göra någonting åt. Andra tänkbara orsaker är att synen har förändrats eller att man pressar tänder.

Olika typer av huvudvärk

• Spänningshuvudvärk beror på att musklerna i ansikte, huvud och nacke är spända under en längre tid. Det gör musklerna syrefattiga och leder till värk. En annan förklaring är att huvudvärken uppstår på grund av en kemisk obalans i serotoninet, som är en av hjärnans signalsubstanser.

• Läkemedelsutlöst huvudvärk beror på att man tar för mycket värktabletter, för ofta. Det sätter kroppens eget smärtsystem i obalans och huvudvärken blir kronisk.

Annons

• Hortons huvudvärk är en intensiv och svår smärta som sitter kring ena ögat. Det kan kännas som att ögat håller på att tryckas ut. Oftast följer värken samma mönster och kommer på samma tider.

• Migrän är en svår, sprängande huvudvärk som kan leda till att man även blir illamående och ljuskänslig. Migrän kan sitta i i flera dygn om den inte behandlas.

Första hjälpen mot din smärta

Om det inte är huvudvärk, så kanske tand- eller mensvärk. Vilken tablett hjälper då? Här är en kortfattad guide som hjälper dig att hitta rätt receptfri hjälp.

Bästa värktabletterna
På bipacksedeln står det hur länge du kan ta tabletten utan att söka läkare.

Huvudvärk och migrän

De flesta receptfria tabletter är i stort sett likvärdiga, oavsett om de innehåller acetylsalicylsyra, ibuprofen eller paracetamol. Brustabletter har i regel en något snabbare effekt. Har man spänningshuvudvärk kan tabletter med koffein vara bra. Vid migrän rekommenderas ofta naproxen eller diklofenak.

Annons

Mensvärk

Framför allt rekommenderas naproxen vid mensvärk, men även ibuprofen kan lindra. Fördelen med naproxen är att effekten sitter i cirka tolv timmar, mot sex timmar för ibuprofen.

Tand- och ledvärk

Värk som beror på inflammation lindras bättre av acetylsalicylsyra och ibuprofen än av paracetamol. När det gäller stela, ömma leder kan nabumeton vara ett bra alternativ eftersom det är långtidsverkande.

Feber

Feber är kroppens sätt att bekämpa infektioner. Har man lätt eller måttlig feber behöver man oftast inte ta receptfria värktabletter som även är febernedsättande. Har man hög feber i samband med exempelvis influensa kan man ta sin vanliga värktablett.

Se upp med det här!

• Om du har, eller har haft, magsår ska du undvika acetylsalicylsyra. Även ibuprofen, naproxen och diklofenak kan irritera magen. Då är paracetamol ett bättre val eftersom det är snällare mot magen.

• Om du dricker alkohol ofta och mycket ska du undvika paracetamol. Kombinationen mycket alkohol och paracetamol kan skada levern.

Annons

• Undvik också att blanda olika slags värktabletter. Ibland kan de innehålla samma verksamma ämne och då är det lätt att komma över den rekommenderade maxdosen. Till exempel innehåller både Alvedon och Panodil paracetamol, som i höga doser kan orsaka leverskador.

AV VIVVI ALSTRÖM

FOTO IBL/SHUTTERSTOCK

 

Läs mer:

Annons