Trendar: InredningMat och dryckResor

6 oväntade saker du kan tvätta i tvättmaskinen

28 jul, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
tvättregler för tvättmaskin keps koppel
Tvättmaskinen kan rengöra mer än familjen kläder och lakan.
Städexperten Jennifer Noonan berättar för The Sun vad hushållsmaskinen mer kan användas till.
Här är sex olika saker som kan tvättas i tvättmaskin, som du kanske inte hade tänkt på!
Annons
Fem favoriter från Femina – tvätt- och städspecialBrand logo
Fem favoriter från Femina – tvätt- och städspecial

Använder du bara din tvättmaskin till att tvätta kläder, handdukar och sänglakan? Då kan det vara dags att vidga horisonten! Jennifer Noonan är städexpert och skribent på sajten bobvila.com, och för The Sun delar hon med sig av sina bästa tvättmaskinstips.

– Många hushållsföremål kan må bra av att åka en omgång i tvättmaskinen, säger hon.

1. Joggingskor

Joggingskor får utstå en hel del – både på insidan och utsidan. Kvalitetskor ska hålla att springa med mellan 400 och 800 kilometer, och under den tiden hinner det bygga upp mycket smuts på utsidan och svett på insidan.

– Om dina springskor har blivit smutsiga, kasta dem i tvättmaskinen för en uppfräschning. Ta bort snören och innersulorna först, säger Jennifer Noonan och fortsätter:

Annons

– Kör skorna i en kalltvätt med massor av handdukar eller trasor och låt dem lufttorka innan du snörar dem igen.

2. Yogamattor

Mer intensiva yogapass kan minst sagt göra att svetten flödar, och då kan det vara bra att tvätta yogamattan emellanåt för att den inte ska börja mögla.

– Rengör den i tvättmaskinen tillsammans med handdukar eller lakan i ett snällt kallvatten-program. Ta ut mattan innan spin-cykeln börjar och låt den lufttorka.

Glöm inte att tvätta yogamattan.

3. Kepsar

Om du bär din favoritkeps flera dagar i veckan tar det inte lång tid innan den blir smutsig på insidan. Även kepsar klarar av att tvättas i maskin, men åter igen med kallt vatten.

– Tvätta dem med saker i liknande färger. Låt dem sedan lufttorka med tidningspapper inuti för att hjälpa dem hålla formen.

Annons

4. Koppel och djurhalsband

Djurhalsband och koppel kan bli smutsiga med tiden och är något många glömmer bort att rengöra.

– Så länge det inte är massor av nitar eller andra utsmyckningar på dem så kan koppel som inte är gjorda av läder tvättas i maskin för att fräschas upp. Eftersom halsbanden sitter så tätt på våra djur, se till att välja ett tvättmedel för känslig hud så att du inte orsakar ofrivillig irritation.

Koppel kan behöva tvättas.

5. Kuddar

– Både dunkuddar och syntetiska kuddar mår bra av att tvättas. Kasta in dem två i taget för att hålla balansen i maskinen och välj ett varmt men snällt program. När du torkar dem så välj ett program på låg värme, och kasta i några bollar för att förhindra att de klumpar ihop sig.

6. Sportutrustning

Om du utövar någon sport vet du att det kan vara knepigt att få utrustningen ren. Skydd som armbågsskydd, knäskydd och bensskydd kan tvättas i maskin, och gör att du slipper obehaglig doft nästa gång du tränar.

– Hålla odören borta genom att kasta in benskydd, knäskydd, armbågssskydd och alla andra skydd som barn har under sina uniformer i tvättmaskinen på ett vanligt varmt program. Häng upp dem på en klädlina efteråt eller lägg dem platt ute för att torka.

Annons