Trendar: InredningMat och dryckResor

Det här glömmer många bort att städa hemma

08 jul, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Vi är noggranna med att dammsuga golven och skura av diskbänken – men hur är det med andra delar av lägenheten eller huset?
Här är några vanliga platser och föremål i hemmet som många av oss glömmer bort att rengöra.
Annons
Fem favoriter från Femina – tvätt- och städspecialBrand logo
Fem favoriter från Femina – tvätt- och städspecial

Återanvändbara påsar

Allt fler har börjat skippa platspåsarna i affären och har i stället med sig en egen tygpåse att packa varorna i. Men om du packar mat många gånger i samma påse är risken att den börjar bli smutsig på insidan. Glöm inte att stoppa din återanvändbara shoppingpåse i tvättmaskinen med jämna mellanrum, eller tvätta den i handfatet med tvål och vatten.

Kastrullock

De flesta diskar eller sköljer av locken som används till kastrullerna vid matlagning. Men handtagen har detaljer där smuts kan bli kvar, och som är lätta att missa om man inte diskar i maskin. För att få helt rent kan du ibland skruva av handtagen och låta dem bada i varmt vatten och ättika och sedan skruva på dem igen – detta dödar alla envisa bakterier.

Annons

Ovansidan av kylen och skåpen

Att städa köket är inget konstigt för de flesta, men det är lätt att glömma bort det man inte ser – exempelvis ovansidorna av skåpen och kylen och frysen. Om du inte har skåp som sträcker sig upp till taket kommer det samlas både damm och matfett där, så glöm inte att ställa dig på en stol eller stege emellanåt och skura loss.

Moppen

Om du inte rengör moppen med jämna mellanrum blir inte ditt golv så rent som du kanske vill när det är nymoppat. Eftersom moppen alltid fuktas med vatten är det en perfekt grogrund för bakterier. Rengör din mopp enkelt med rent vatten och såpa när du städart klart, och låt den sedan torka ordentligt.

Papperskorgar

Oavsett vad du slänger i papperskorgen så kan den bli en riktig bakteriehärd om du aldrig rengör den och bara slänger påsarna. Diska ur dina papperskorgar med jämna mellanrum för att slippa äcklig lukt även när du bytt påse.

Dörrhandtag

Vi tar i dem hela tiden, ofta med smutsiga händer, men tänker ändå sällan på att städa våra dörrhandtag. Torka av dem med en trasa med jämna mellanrum, men börja inte rengöra insidan av låsmekanismerna, då kan de förstöras.

Källa: Brightside.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons