Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Har din katt blivit galen i mars? Detta kan vara anledningen

22 mar, 2016 
AvFemina
Uttrycket marskatt har funnits länge, men vad betyder det egentligen? Och vad kan man göra föra att katten ska lugna ner sig? Vi har samlat svaren.
Annons
katt-stor

Många kattägare upplever att deras annars så lugna och trevliga katt blir som förbytt runt den här tiden på året. De springer runt och skriker och skvätter, vilket kan betyda att din lilla älskling kan vara en marskatt.

Det som händer är helt enkelt att många katter börjar löpa i mars, när dagarna blir längre och ljusare. Det är även så att många av fjolårets ungkatter blir könsmogna under våren.

Det kan vara jobbigt att bo med en marskatt om den skriker och ylar, rullar runt och markerar revir inomhus. De kan gnida sig och lyfta bakdelen, trampa med bakbenen, och det är inte ovanligt att katterna bråkar mycket med varandra under denna period. Bråken leder inte sällan till rivsår och svullnader, som i värsta fall kan bli infekterade.

Annons

Honkatterna löper inte enbart på våren, men det brukar ske mer intensivt då. Vissa katter löper inte mer än en till två gånger per år, medan andra kan göra det så ofta som varannan vecka, året runt.

Om du inte planerar att para din honkatt är det enligt Agria bra att kastrera henne eftersom det ofta är väldigt stressande för katterna att löpa, och de dessutom magra av under perioden. Även hankatter kan må betydligt bättre av att kastreras.

Källa: Agria djurförsäkring

Av: Joel Linde

Foto: Colourbox

Annons