Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Just nu! Senaste nytt om corona - Anders Tegnell ger svar

23 jul, 2020 
AvFemina Redaktion
FotografTt/Shutterstock
Anders Tegnell om coronaviruset
Under veckan har både vaccin, antikroppar och bästa corona-strategin (Sverige vs Norge) diskuterats. Såhär säger Anders Tegnell om Sveriges coronasituation just nu.
Annons

Efter en lite lugnare period för stadsepidemiolog Anders Tegnell har han under de senaste dagarna uttalat sig både om det ena och det andra vad gäller coronapandemin.

Det är framför allt fem olika ämnen som diskuteras flitigt i media just nu:

1. Sveriges positiva trend

På presskonferensen under tisdagen kom glädjande besked från Folkhälsomyndigheten. Antalet fall av covid-19 i Sverige har minskat kraftigt.

– I Sverige fortsätter den positiva trenden med snabbt minskade fall. Vi börjar komma ner på låga nivåer, framför allt på de allvarliga fallen, som börjar bli väldigt få. Antalet som läggs in på IVA börjar bli väldigt litet, bara någon enstaka per dag, säger Anders Tegnell.

Bilder på överfulla uteserveringar har florerat, inte minst i internationell media, de senaste veckorna. Enligt statsepidemiologen ger det en felaktig bild av Sverige. Svenskarna har varit- och är bra på att hålla avstånd, menar Tegnell.

Annons

– Jag har varit ledig och rört mig ute och tycker att väldigt många verksamheter är väldigt duktiga på att se till det är möjligt att hålla avstånd, och att folk gör det. Sen finns det säkert undantag, som det alltid gör, men bilderna speglar inte den totala verkligheten, säger Anders Tegnell till Svt nyheter.

2. Bättre höst än Norge

Under veckan har det också diskuterats att Norge har planer på en andra lockdown i höst när skolorna egentligen skulle öppnat. Tegnell tror inte att Sverige behöver gå i Norges fotspår.

– Vårt hela upplägg är mindre dramatiskt på olika sätt. Dessutom är betydligt fler i Sverige immuna än i Norge, även om vi inte har total flockimmunitet. Den stora minskningen vi ser nu talar starkt för att smittan hålls tillbaka och att vi förmodligen kommer lindrigare undan om vi får en andra våg i höst, säger Anders Tegnell.

Tegnell nyheter corona
Anders Tegnell är fortsatt positiv.

3. Coronavaccin 2021?

Astra Zeneca uppgav på måndagen att ett vaccin kan vara färdigt i slutet av året. Folkhälsomyndigheten med Tegnell i spetsen tror dock att det är lite väl optimistiskt tänkt.

Annons

– Kanske att man lyckas bygga upp något vid årets slut. Men även det är optimistiskt. Någon gång under första halvan av 2021 tror jag är de mest relevanta prognoserna. Men det bygger på att man inte snubblar på målsnöret, säger Tegnell till Dagens nyheter.

Enligt Astra Zeneca är nästa steg i framtagandet av vaccinet att testa människor ute i samhället. Deras fas tre-studie där totalt 47.000 personer i Brasilien, Storbritannien, Sydafrika och USA ingår är redan igång. Det rapporterar Dagens nyheter.

4. Immun även utan antikroppar

Tidigare har antikroppstest sett som ett “bevis” på immunitet mot covid-19, men enligt Folkhälsomyndighetens nya riktlinjer räcker det med att ha tillfrisknat efter att ha gjort ett PCR-prov bekräftat med en covid-19-infektion.

– Vi ser inga personer som insjuknar två gånger i covid-19. Därför är vår bedömning att om man får covid-19 så är man immun, även om man inte utvecklat antikroppar, sa Tegnell under veckans presskonferens.

Annons

Han menar därmed att det öppnar dörrar för social kontakt.

– Det här innebär ju att det finns lite större möjligheter för personer i riskgrupper att kunna umgås med sina nära vilket är jättebra, säger Anders Tegnell.

5. Corona-hösten

Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheten tycker att vi svenskar ska fortsätta att hålla avstånd och hålla oss borta från våra arbetsplatser i den mån det går, även under hösten.

– Kan man jobba hemma och det fungerar för arbetsgivare och arbetstagare så ska man räkna med att fortsätta med det under hösten, säger Anders Tegnell.

Men han skriver ingenting i sten.

– Fortsätter smittspridningen på låga nivåer så kanske man kan komma tillbaka. Å andra sidan så kanske vi har landat i att vi kan jobba mer hemifrån än vi gjort historiskt, säger han.

Källa: Dagens nyheter, Svt nyheter, Foto: TT

LÄS MER:

Annons