Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Bilexperten: Därför ska du aldrig köra bil medan du är förkyld

09 feb, 2023 
AvJosefin Westin
FotografTT
Kvinna kör bil förkyld och snyter sig.
Få tänker inte på att de inte ska köra bil medan de är förkylda.
Men enligt bilexperter bör de tänka om.
Därför ska du aldrig köra bil samtidigt som du är förkyld.
Annons
5 saker läkare själva gör när de har ont i huvudetBrand logo
5 saker läkare själva gör när de har ont i huvudet

Det kan verka ganska harmlöst att sätta sig bakom ratten på en bil samtidigt som du har en förkylning. Bilexperter, som tidningen The Mirror, har talat med påstår däremot motsatsen. De menar att förkylningen visst kan påverka din körning – och i värsta fall gå så långt som att vara olaglig.

Vanligt att köra bil som förkyld

Bilexperterna på Scrap Car Comparison går nu ut och varnar bilister från att köra samtidigt som de har en förkylning. Blir du stoppad kan du faktiskt riskera böter.

Enligt en undersökning som bilbolaget gjort visar dessutom att en av fem förare struntar i detta och visst kör bil trots att de nyser på grund av en svår förkylning eller influensa.

Därför anses förkylningen vara farlig

Att köra bil samtidigt som du är förkyld kan nämligen vara en risk i trafiken. Tidigare forskning har nämligen visat att en svår förkylning faktiskt kan påverka förarens reaktionsförmåga. Lloyds TSB Insurance genomförde tester i en simulator med 100 bilförare som alla vid tillfället för testerna hade antingen allvarlig förkylning, influensa eller var under påverkan av stress. De jämförde sedan resultatet med 50 förare, som genomgått samma tester men som vid tillfället var friska. Testet visade att de bilförare som var förkylda fick 11 procent sämre resultant jämfört med de friska bilförarna – vilket motsvarade effekten av att ha druckit ett stort glas whiskey. Deras reaktionsförmåga var alltså kraftigt försämrad.

Annons

Det säger lagen om förkylningar

Får man köra bil om man är förkyld och har riktigt hög feber? Det korta svaret är att det är bilförarens ansvar att avgöra om sjukdomstillståndet gör dig lämplig att köra bil eller inte. Däremot är det förbjudet att köra bil om du på grund av sjukdom inte kan köra på ett betryggande sätt.

– Att köra bil medan du känner dig sjuk kan öka risken för att råka ut för en olycka, säger Dan Gick på Scrap Car Comparison till The Mirror.

Stoppas du eller är inblandad i en olycka och polisen avslöjar ditt tillstånd kan du faktiskt få böter. Är du dessutom ny bilförare och har prövningstillstånd kan du bli av med körkortet.

Att köra bil trots att du är svårt sjuk är lika förbjudet i Sverige som att köra bil utmattad eller under påverkan av alkohol, andra droger eller vissa läkemedel.

– Det bästa rådet är att stanna hemma om du känner något av dessa symptom eller om du tar någon medicin som kan påverka din körförmåga, säger Dan Gick.

Kvinna kör bil förkyld och snyter sig.
Se hur du handlar du billig mat- 5 tips i matbutikenBrand logo
Se hur du handlar du billig mat- 5 tips i matbutiken
Annons